BAM is gestart met verbouwing Openbaar Ministerie in Haarlem

11 februari 2020 09:06 - BAM Bouw en Techniek - Regio Noordwest
BAM is gestart met verbouwing Openbaar Ministerie in Haarlem

In de binnenstad van Haarlem is BAM Bouw en Techniek – Regio Noordwest begonnen met de verbouwing van gebouw ‘De Appelaar’ aan het Simon de Vrieshof. In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf hebben BAM en JHK Architecten een ontwerp uitgewerkt voor onder meer een nieuwe entree voor het Openbaar Ministerie en vergaderzalen voor het bestaande gebouw. Tijdens de verbouwing worden ook het bedrijfsrestaurant en de werkomgevingen gemoderniseerd.

In de Appelaar werken zowel medewerkers van de Rechtbank als van het Openbaar Ministerie. BAM voert de werkzaamheden uit in nauw overleg met deze gebruikers van het gebouw én met opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf. Hoe beperkt BAM hinder voor de bedrijfsvoering? Projectleider Robert Brugman vertelt over de bouwplaats en de genomen voorzorgsmaatregelen van deze binnenstedelijke verbouwing.

Samenspraak

Robert: ‘BAM heeft een UAV-gc-contract met het Rijksvastgoedbedrijf. En omdat we het project in een EMVI-aanbesteding hebben verworven, realiseren we in de uitvoering zowel het programma van eisen als de door ons toegezegde prestaties. Die situatie in combinatie met een bestaand pand maakt dat we ervoor gekozen hebben veel af te stemmen met de gebruikers.’

BAM heeft de medewerkers van het OM actief betrokken bij het ontwerptraject. ‘Zo is duidelijk wat we gaan maken en welke ontwerpkeuzes gemaakt zijn’, licht Robert toe. ‘We hebben ook samen met de architect de plannen en het ontwerp aan de medewerkers gepresenteerd en laatst hebben we bij de nieuwsjaarsbijeenkomst in De Appelaar een update gegeven.

We konden in onze bouwplanning goed rekening houden met de wensen van de gebruikers omdat zij aansloten op onze LEAN-sessies. Nog steeds hebben we korte lijn; wekelijks delen we onze planning en onze uitvoerder heeft elke dag contact met de uitvoerend projectleider van het OM. Ook versturen we interne nieuwsberichten over de bouw.

Eveneens in overleg met de gebruikers hebben we een BLVC-plan voor de bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie rondom het project. Hierin staat bijvoorbeeld onze routing naar de projectlocatie, maar ook de routing van ons personeel en alle materialen in het gebouw. Kort samengevat werken we met een afscheiden bouwgebied.’

Een afgescheiden bouwgebied

BAM heeft een eigen ingang voor bouwpersoneel gemaakt op de plaats waar de nieuwe entree voor het OM komt. Geautoriseerd personeel mag door de tourniquet die toegang geeft tot de bouwplaats.

Robert: ‘Daarom staat er een BAM Preventie Unit (BPU) op het Simon de Vrieshof waar we nieuwe collega’s screenen en instrueren. Bouwplaatspersoneel heeft overigens geen toegang tot de verdiepingen die door het OM en de Rechtbank in gebruik zijn. Dat kunnen we eenvoudig realiseren met onder meer paslezers en het plaatsen van stofschotten. Zo kunnen kantoormedewerkers afgezonderd blijven werken, ook aan vertrouwelijke dossiers.’

‘Toch geeft verbouwen overlast die we niet kunnen voorkomen, maar wél willen beperken. Als oplossing voor minder lawaai demonteren we te verwijderen materialen in plaats van ze te slopen. En boor-, hak- en breekwerkzaamheden plannen we in voor 9.00 uur of na 17.00 uur.’

Planning

Het projectteam heeft de eerste mijlpaal van het project bereikt. Robert: ‘Ons team heeft in korte tijd en volgens planning het tenderontwerp geëngineerd en het uitvoeringsontwerp afgerond. Nu zijn we gestart met de verbouwing.’

In de eerste fase, grofweg tot eind mei, werkt BAM op de tweede en vierde verdieping van De Appelaar. In de tweede fase vinden de werkzaamheden op de begane grond en de derde verdieping plaats en past BAM de binnentuin en het dakterras aan. De oplevering staat gepland voor september 2020.