Waterdicht en zelfhelend beton voor Paleis Het Loo

Waterdicht en zelfhelend beton voor Paleis Het Loo

Paleis Het Loo ondergaat een grootscheepse vernieuwing en verbouwing. BAM Bouw en Techniek – Regio Oost is coördinerend bouwer van het project en realiseert de ondergrondse nieuwbouw. Deze nieuwe museumruimte verbindt de Oost- en Westvleugels en het hoofdgebouw van het bestaande paleis met elkaar. We zijn eind 2019 begonnen met het betonwerk van de ondergrondse uitbreiding. We maken van de bouwkuip een nieuw entreegebied en Grand Foyer voor het museum. Hoe garanderen we de waterdichtheid van de ruim acht meter hoge, ondergrondse uitbreiding?

BAM past zelfhelend beton toe door ‘Healing Agent’ aan de betonmortel toe voegen. In dit artikel legt ons uitvoeringsteam de werking van deze biochemische innovatie uit.

‘Healing Agent’ bestaat uit korrels die sporen, een activator en nutriënten bevatten. Bij toetreding van grondwater als gevolg van eventuele scheurvorming ontwikkelen de sporen zich tot bacteriën. Deze bacteriën nuttigen vervolgens de aanwezige nutriënten waarbij kalksteen vrijkomt. Deze kalksteen zet de scheur dicht en zo worden lekkages voorkomen. Wanneer er geen watertoetreding meer optreedt, zetten de bacteriën zich weer om in sporen. Bij eventuele hernieuwde scheurvorming herhaalt het helingsproces zich.

Daarom voegen we ‘Healing Agent’ toe aan de betonmortel voor de keldervloeren en de kelderbuitenwanden van Paleis Het Loo. Op de foto’s zie je hoe we het mengsel – dat wat oogt en ruikt als poedermelk – bij de betoncentrale toevoegen tijdens het mengen van zand, grind en cement.

Bij BAM hebben we ‘Healing Agent’ al eerder toegepast; onder meer bij de bouw van cultuurcentrum Forum Groningen. In overleg met onze opdrachtgever Paleis Het Loo en hoofdconstructeur Lievense gebruiken we het zelfhelende beton ook voor dit grote project.