Brightlands Campus Greenport Venlo krijgt derde Brighthouse van Limburg

Brightlands Campus Greenport Venlo krijgt derde Brighthouse van Limburg

BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht en Brightlands Chemelot Campus Sittard-Geleen zijn - als resultaat van een aanbestedingstraject - twee jaar geleden een samenwerking aangegaan voor de realisatie van meerdere Brighthouses. In 2018 werden door BAM twee multi-tenant gebouwen gerealiseerd op de campus in Sittard-Geleen. De opdracht omvatte destijds de engineering en realisatie van de gebouwen met laboratorium- en kantoorfuncties met de optie om dit te herhalen tegen een vastgestelde prijs. Door de prima samenwerking met BAM en het mooie eindresultaat in Sittard-Geleen was het voor Brightlands Campus Greenport Venlo een logisch besluit om voor de bouw van een Brighthouse op de campus in Venlo gebruik te maken van die optie en BAM opdracht te geven.

Provincie Limburg en Gemeente Venlo hebben in 2017 de ambitie uitgesproken om de Brightlands Campus Greenport Venlo uit te laten groeien tot ‘place to be’ voor innovaties in gezonde en veilige voeding, future farming en bio-circulaire economie. De bouw van Brighthouse Venlo met laboratorium- en kantoorfuncties is de volgende stap binnen die ontwikkeling.

Nadine Geelen, projectleider Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo: “Als Campus Vastgoed Greenport Venlo hebben we er niet voor gekozen om een grote vastgoedorganisatie op te tuigen en het wiel opnieuw uit te vinden. We hebben slim gebruik gemaakt van de expertise van andere partijen. Het Brighthouse in Venlo is namelijk bijna een exacte kopie van de gebouwen op de campus in Sittard-Geleen en ook het projectmanagement wordt met Brightlands Chemelot uitgevoerd. Daarmee hebben we enorme tijdwinst geboekt en kosten bespaard. Deze tijdwinst is nodig omdat de ontwikkelingen op onze campus snel gaan en de bestaande gebouwen Villa Flora en Innovatoren nagenoeg helemaal vol zitten.”



Natuurlijk zijn er verschillen tussen de Brighthouses van Sittard-Geleen en Venlo. Niet alleen leidde voortschrijdend inzicht ertoe dat sommige zaken anders konden in Venlo, ook de fysieke verschillen tussen beide campusterreinen waren bepalend. In tegenstelling tot de streng beveiligde chemiecampus in Sittard-Geleen is Brightlands Campus Greenport Venlo een terrein zonder toegangscontrole. Dat biedt ruimte voor verandering.



Nadine Geelen: “De meest zichtbare aanpassing is de indeling van de begane grond. Door het ontbreken van een toegangscontrole op het campusterrein hebben we op de begane grond een wachtruimte gecreëerd die ervoor zorgt dat niet iedereen zomaar door het gebouw kan lopen. Verder is in Venlo gekozen voor ramen die open kunnen. Die zijn er in Sittard-Geleen niet.”



Over de samenwerking met BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht is Nadine Geelen positief: “Deze verloopt soepel en goed. Alle projectdeelnemers willen er samen iets chics van maken. Er is begrip voor elkaar en voor elkaars werk. Dat werkt prima. Tot nu toe is er niets dan lof voor BAM.”



De vier Brightlands campussen in Limburg houden zich bezig met baanbrekende innovaties op het gebied van gezonde en veilige voeding (Venlo), circulaire chemie en materialen (Sittard-Geleen), gezondheid (Maastricht) en data science en slimme digitale diensten (Heerlen) en combinaties daarvan.



Volgens planning vinden de werkzaamheden van BAM Bouw en techniek – Regio Maastricht aan de nieuwbouw van Brighthouse Venlo plaats van januari 2020 tot april 2021.