Gebouw Universiteit Maastricht in recordtempo gerenoveerd

Gebouw Universiteit Maastricht in recordtempo gerenoveerd

Universiteit Maastricht (UM) is niet alleen een van de jongste universiteiten van Nederland, het is ook de meest internationale universiteit van ons land, met een studentenpopulatie die ongeveer 120 nationaliteiten telt. De UM heeft een solide reputatie opgebouwd en behoort tot de beste jonge universiteiten ter wereld. Mede hierdoor kent de UM een aanhoudende groei van het aantal studenten en is uitbreiding van het aantal locaties noodzakelijk.

Eind 2018 kocht de UM het voormalig kantoorpand van Mercedes Benz aan de Paul-Henri Spaaklaan 1 in Randwyck Maastricht en werd na aanbesteding BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht gekozen als bouwbedrijf voor het renovatieproject.

Robert Houben, projectleider BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht: “Het gebouw bestaat uit een Zuid- en een Noordtoren met daartussenin een lager atriumgebouw. Het zal door de UM in gebruik worden genomen voor onderwijs-, onderzoeks- en kantoordoeleinden. In 2019 renoveerde BAM de begane grond van de Zuidtoren en bracht brandveiligheidsmaatregelen aan op alle verdiepingen. Deze renovatiewerkzaamheden zijn afgerond en de Zuidtoren is inmiddels alweer in gebruik genomen.”

In januari 2020 is BAM ook begonnen met de werkzaamheden aan de Noordtoren. Net als bij de Zuidtoren zal de basisopzet van het gebouw behouden blijven: een centrale gang met aan weerszijden kantoor- en/of onderwijsruimten. Verder realiseerde BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht nieuwe grote collegezalen in beide torens.

Doordat de Zuidtoren vanwege het Coronavirus vanaf maart 2020 niet in gebruik is, verlopen de renovatiewerkzaamheden sneller en heeft BAM ook de opdracht gekregen om het Atriumgebouw te verbouwen. De centrale hal van het atrium zal worden ingericht als ontmoetingsruimte met studieplekken, maar kan door de UM ook worden gebruikt voor evenementen.

“We werken in bouwteamverband. Dat werkt voor alle betrokken partijen het beste. Zo’n bouwteam zorgt voor korte lijnen, snelheid van handelen, veel samenspraak en afstemming van elkaars werkproces. In een vroeg stadium zit je samen aan tafel en wordt kritisch gekeken naar zaken als materiaalkeuze, bouwfysische aspecten en prijs- en planningstechnische consequenties van bepaalde keuzen. Dan is de expertise van BAM van een enorme meerwaarde.”

Naar verwachting zal BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht de renovatiewerkzaamheden aan de Noordtoren afronden in juni 2020. Dan is zo’n 4.500 m² kantoorruimte vernieuwd, en dat in nog geen half jaar tijd. Dat mag met recht een opmerkelijke prestatie worden genoemd.

De nieuwe ‘bewoners’ van de Paul-Henri Spaaklaan zijn afkomstig van de Faculty of Science and Engineering (FSE) en Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML). Zij houden zich met name bezig met data science en maken deel uit van de Brightlands Maastricht Health Campus.