Iedere week komt er een etage bij

Iedere week komt er een etage bij

Er wordt flink gewerkt aan de Zalmhaven in Rotterdam. Het bouwproject heeft, ondanks de coronacrisis, voor alsnog geen vermeldenswaardige vertraging* opgelopen.

Al bij de eerste plannen is de hijsloods geïntroduceerd om zo effectief mogelijk te kunnen bouwen. Een overkapping over de toren in aanbouw die steeds hoger komt te staan. Zo kunnen overdekt en met kant en klare modules van muren en gevels de woningen in elkaar gezet worden.

kleine werkplekken, minder personeel

In de loods is het vloeroppervlak verdeeld in kleine vlakken waar op elk moment maar één bedrijf aan het werk is. Op de plek waar eerst de loodgieters bezig zijn, kunnen als die klus klaar is de electriciëns aan de slag.

Voordeel volgens Wouter van der Zwan, omgevingsmanager van BAM Bouw en Techniek op De Zalmhaven, is dat op deze manier alleen vaste ploegen aan het werk zijn. Ook is het aantal bouwvakkers zo klein mogelijk gehouden. Het naleven van de anderhalve meter afstand is dus uitvoerbaar.

Aanpassingen werkwijze

Er is een landelijk beleid over hoe er nu gebouwd moet worden. Maar op de bouwlocatie van de Zalmhaven zijn er nog extra aanpassingen genomen.

Bijvoorbeeld bij de wapeningswanden en vloeren. "Door die nu veel meer te gaan prefabriceren op de bouwlocatie, zijn we dus in staat om grotere stukken wapening in één keer neer te zetten. Dat kunnen we met minder mensen doen, waarbij minder bewerkingen noodzakelijk zijn", vertelt Wouter.

De bouw van de Zalmhaven heeft tot nu toe weinig vertraging opgelopen. "We hebben geen vermeldenswaardige vertraging*, maar we hebben wel een adaptatiefase gehad. Er waren mensen argwanend, die zich afvroegen of ze terug naar Polen of waar dan ook moesten. Soms is dat ook gebeurd, maar gelukkig werd dat goed opgevangen." Eigenlijk zijn er weinig problemen, stelt Van der Zwan.RTV Rijnmond | Gepubliceerd op 27 mei 2020

Bekijk hier de eerdere video's die RTV Rijnmmond maakte over dit project. 

Bron: RTV Rijnmond, tekst Jan-Roelof Visscher Note van de redactie: * In verband met het coronavirus nemen overheden, onze partners en BAM maatregelen die invloed hebben op de voortgang van de bouw.


De bouw van De Zalmhaven heeft vertragingen opgelopen als gevolg hiervan. De impact van deze vertragingen worden echter op de langere termijn duidelijk.