Sappi Maastricht lovend over samenwerking: “Drie woorden zeggen en er zes van begrijpen”

Sappi Maastricht lovend over samenwerking: “Drie woorden zeggen en er zes van begrijpen”

In Maastricht is in opdracht van de Belvédère Wijk Ontwikkelings Maatschappij (ontwikkelingsmaatschappij gemeente Maastricht) het project Noorderbrugtracé gerealiseerd. Dit project sluit aan op de nieuwe Koning Willem Alexander tunnel. Beide verkeersaders bevorderen een betere doorstroming van het verkeer in, naar en uit Maastricht.

De nieuwe verkeersstructuur die is ontstaan, heeft onder andere geleid tot een herindeling van het aangrenzende terrein van Sappi Maastricht BV. Daar zijn nieuwe parkeerplaatsen en fietspaden gerealiseerd, is een nieuwe weegbrug aangelegd en is door BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht een nieuwe portiersloge gebouwd.

Rob van Buringen, projectleider bouwkundig en civiel beheer en onderhoud Sappi Maastricht BV:

“Sappi Maastricht BV en BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht hebben zo’n anderhalf jaar geleden samengewerkt in een ander project. Die samenwerking verliep toen heel goed. Voor Sappi een van de redenen om ook in dit project te kiezen voor BAM. Als je drie woorden zegt en daar worden er zes van begrepen, dan werkt dat in bouwteamverband erg efficiënt en heel doeltreffend. Dat is de kracht van BAM.”

BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht bouwde voor Sappi een nieuwe portiersloge van ca. 15 x 15 meter en 4 meter hoog. Voor de buitenafwerking werd gekozen voor een houten open gevel van duurzaam Accoya hout. Niet alleen symbolisch omdat hout de basis vormt in de papierproductie van Sappi, maar ook uiterst duurzaam. Accoya hout valt in duurzaamheidsklasse 1, is op natuurlijke wijze gemodificeerd, behoeft geen onderhoud en heeft een garantie van 30 jaar. De gevel van Accoya hout werd in de eigen timmerwerkplaats van BAM in Roermond gemaakt en in elementen voorbereid.

Roel Graven, architect/directeur/partner AMA Group Associated Architects: “Binnen de financiële kaders en volledig aansluitend bij het programma van eisen van Sappi hebben we een eenvoudig en toch bijzonder ontwerp gemaakt. Het nieuwe toegangsgebouw van Sappi bestaat uit twee ten opzichte van elkaar gedraaide kwadranten. Het gebouw is zichtbaar vanaf de Noorderbrug. Daarom zijn alle installaties inpandig opgenomen en is voor het dak – de vijfde gevel in dit project - gekozen voor een bitumineuze dakbedekking met groendak, voor extra koeling en isolatie. Ons ontwerp laat zich typeren als de kracht van de eenvoud.”

Rob van Buringen: “Het mooie ontwerp, de Accoya houten gevel, het groene dak en de geweldige samenwerking met BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht zijn mijn absolute hoogtepunten van dit project.”

Volledig volgens planning is het nieuwe toegangsgebouw van Sappi in maart 2020 opgeleverd.