'Trots op het teamwork dat is geleverd!'

'Trots op het teamwork dat is geleverd!'

(Bericht Isala:) Met steeds minder COVID-zorg, gaan nu ook de controlerondes van de medische gassen op afdelingen terug naar normaal. ​Maar niet zonder even stil te staan bij de bijzondere prestatie die de collega’s van BAM hiervoor de afgelopen weken hebben geleverd. Jan-Martijn Bijker van BAM FM nam namens het team een bloemetje van Isala in ontvangst. 

'Ik vind het mooi dat we als team gezien worden', vertelt Jan-Martijn. 'Als ik terugkijk op de afgelopen weken, ben ik ook best trots. Trots op het teamwork dat is geleverd. Op hoe snel de zorgafdelingen binnen Isala hebben gereageerd op de situatie. In een crisis is Isala vaak op z'n best, vind ik. Het toont aan hoe goed we eigenlijk kunnen samenwerken met elkaar. Dat gold ook voor mijn werkgebied. Dankzij het strak bijhouden van lijstjes en het uitvoeren van controles, hebben we de situatie continu goed in de gaten kunnen houden. Er is nooit een moment geweest waarbij we in de knel kwamen te zitten.'

Klaarmaken

Jan-Martijn is aanspreekpunt medische gassen binnen BAM en heeft ook een rol binnen de medische gascommissie van Isala, waar verder Ferry Brouwer en Marthijn Bloemert van Gebouwbeheer en Mark Moesker van Klinische Farmacie deel van uit maken. Deze mensen hebben de afgelopen weken alle zeilen bijgezet om de aanlevering van medische gassen goed op peil te houden.

'Toen duidelijk werd dat corona eraan zat te komen, hebben we onmiddellijk de koppen bij elkaar gestoken om te kijken hoe we hier op moesten inspelen', vertelt Jan-Martijn. 'Wat zijn de protocollen? Hoe kunnen we de voorraad aan medische gassen goed borgen en de afdelingen zo goed mogelijk ontzorgen? Het voelde heel onwerkelijk om met voorbereidingen bezig te zijn, omdat er op dat moment nog geen uitbraak bij ons was. Maar we wisten dat het eraan zou komen en moesten ons klaarmaken.'

Scherp blijven

'Extra voorraad inslaan hoefde gelukkig niet. Linde, onze leverancier van medische gassen, kon ons verzekeren dat ze de vraag goed aan zouden kunnen. Bovendien is Isala een calamiteitenziekenhuis. Hierdoor hebben we een grotere voorraad in huis om een eerste klap goed op te kunnen vangen. Toen eenmaal de eerste patiënten werden opgenomen, gingen vooral de twee liter cilinders met zuurstof er in een razend tempo doorheen.

'Zuurstof was natuurlijk het toverwoord van de afgelopen weken. In het begin moesten we extra goed in de gaten houden dat we die lege cilinders zo snel mogelijk weer terug kregen, zodat ze bijgevuld konden worden. Ook de schoonmaak van de flessen moest goed geregeld worden. Schone flessen werden in de krat met een groene kaart buiten de afdeling gezet, zodat we die weer konden meenemen. Ondertussen ging het reguliere werk bij installaties met medische gassen ook gewoon door. Dat betekende dat collega's van mij geregeld helemaal ingepakt hun werk stonden te doen.'

Goed voor elkaar

Genoeg ziekenhuizen die door de afgelopen periode tegen problemen zijn aangelopen, bijvoorbeeld op het gebied van installaties. 'Wij hebben de afgelopen periode juist gemerkt dat we eigenlijk niets hoeven aan te passen. Dat geeft natuurlijk een goed gevoel, als tijdens zo'n crisis blijkt dat je het goed voor elkaar hebt.'