Archief Amsterdam veilig en energieneutraal opgeborgen

Archief Amsterdam veilig en energieneutraal opgeborgen

In november 2019 opende burgemeester Femke Halsema de nieuwe archiefbewaarplaats van Amsterdam. Pv-panelen op het dak en aan de gevel, in combinatie met warmtewisselaars en stadsverwarming, maken het gebouw volledig energieneutraal. BAM Bouw en Techniek tekende voor de ontwikkeling, de bouw én het onderhoud voor de komende vijftien jaar. Met het oog op zo efficiënt mogelijk beheer en onderhoud van het gebouw, is een belangrijke rol weggelegd voor de meet- en communicatiesystemen in combinatie met het gebouwbeheersysteem.

Expliciete aandacht is er voor de monitoring van de klimaatinstallatie die de 45 km aan papieren archief – opgenomen in twee depots – in optimale staat moeten houden. Daarnaast worden de energie-efficiëntie en veiligheid gemonitord, zodat achteraf op basis van waargenomen trends verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.

Vakblad E&W Installatietechniek bezocht de archiefbewaarplaats en belicht in dit artikel (klik hier voor de pdf) de installaties. Aan bod komen onder meer: omvormers, deurcontacten, veerdeelkast met hoofdaardrail, aspiratiesysteem, bewegingssensoren, trilsensoren, CO2-alarm, warmteverdeling, brandmeldsysteem, luchtbehandelingsinstallatie, stadsverwarming, hydrofoor en koelmachine.