BAM start bouw energieleverend onderwijsgebouw TU Delft

Artist Impression © UNStudio, produced by Plompmozes

BAM Bouw en Techniek – Projecten is gestart met de bouw van Echo, een interfacultair onderwijsgebouw met een grote variëteit aan onderwijszalen passend bij de verschillende manieren van onderwijs geven en studeren aan de TU Delft.

Het onderwijsgebouw van 8.844 m2 bvo, naar een ontwerp van UNStudio, wordt gerealiseerd op een centrale locatie op de campus in het gebied Stevin.

Het onderwijsgebouw Echo bestaat uit vier bouwlagen, waarvan drie verdiepingen bovengronds, en krijgt middelgrote en grote onderwijszalen met een capaciteit variërend van 150 tot 700 personen. Naast deze grotere zalen komen nog een case study zaal die met name geschikt is voor activerend onderwijs / interactie tussen docent en studenten en vier vlakke zalen voor projectonderwijs met ieder een capaciteit van bijna 70 personen.

Echo zal ruimte bieden voor hoor- en werkcolleges, groepswerk, projectonderwijs, debatten en zelfstudie. Het totaal aantal onderwijsplekken in Echo wordt circa 1700, inclusief studieplekken.

Het technische ontwerp voor de constructie en de installatie is verzorgd door Arup, evenals het brandtechnische en akoestische advies. BAM Advies & Engineering is verantwoordelijk voor het uitvoeringsontwerp voor de constructie en de gebouwgebonden installaties. Stevens van Dijck verzorgt namens de opdrachtgever het projectmanagement en de directievoering.

De beoogde bouwkundige oplevering is naar verwachting in december 2021.

Duurzaam

Echo draagt bij aan de duurzaamheidsambitie van de TU Delft. Het wordt een energieleverend gebouw, inclusief de gebruikersgebonden energie zoals stroomverbruik voor laptops, verlichting en horeca. Onder meer zonnepanelen, goede isolatie en een warmte-/koudeopslag worden toegepast in het nieuwe gebouw.

Het gebouw krijgt een robuuste en open uitstraling: het onderwijs is ook vanaf buiten zichtbaar. Daarnaast wordt dit ook zowel binnen als buiten een aantrekkelijke plek om elkaar te ontmoeten. Zo zorgt een verdiepte fietsenkelder onder Echo ervoor dat de directe omgeving overzichtelijk blijft.

Daarnaast krijgt het gebied eromheen een upgrade met veel groen, parkjes en meer water.

De bouw van Echo en de gebiedsontwikkeling sluiten aan bij de campusstrategie: het realiseren van een campus die met zijn gebouwen, voorzieningen en de invulling van de publieke ruimten bijdraagt aan het behoud en de verdere groei van de toppositie van de TU Delft op de wereldranglijsten.

 

Artist Impressions: © UNStudio, produced by Plompmozes