Symbolische start bouw nieuwe bestralingsbunker

Symbolische start bouw nieuwe bestralingsbunker

(Perbericht Isala:) Zwolle, 18 juni 2020 - Donderdag werd een symbolische start gemaakt met de bouw van de bunker waar in maart volgend jaar de Gamma Knife komt te staan. Op het parkeerterrein naast het gebouw van Radiotherapie zetten radiotherapeut-oncologen Erwin Wiegman en Hanneke Vos en neurochirurgen Dharmin Nanda, en Wimar van den Brink de eerste schep in de grond.

De Gamma Knife is een state-of-the-art bestralingstoestel. Dit bestralingstoestel kan tumoren en andere kleine hersenafwijkingen met chirurgische precisie, en meestal in slechts één sessie, bestralen. Hierdoor kan een hogere dosis straling worden gegeven, met een grotere kans op genezing of ziektecontrole. Bovendien zijn er minder bijwerkingen. Ook aangezichtspijn is hiermee behandelbaar. Isala is het derde ziekenhuis in Nederland waar deze behandeling straks mogelijk is.

De beste zorg

Neurochirurg Wimar van den Brink: ‘Vandaag beginnen we met het bouwen aan de toekomst. Dankzij de komst van de Gamma Knife naar Isala heb ik er alle vertrouwen in dat wij patiënten met een cerebrale aandoening straks goed kunnen helpen in ons ziekenhuis. Ik zie het wel voor mij, Gamma Knife centrum Nederland, locatie Isala. Een samenwerking tussen Neurochirurgie en Radiotherapie. Maar ook dankzij de inzet en de kennis van de klinisch fysici zijn wij nu op dit punt gekomen.’

Radiotherapeut-oncoloog Erwin Wiegman: ‘De komst van de Gamma Knife naar Isala is goed voor de patiënten uit de regio noordoost Nederland. Wij zullen veel patiënten de best mogelijke zorg kunnen bieden. Patiënten met een oncologische aandoening maar ook met niet-oncologische aandoeningen in de hersenen. Wij hebben met elkaar keihard gewerkt om nu echt te kunnen starten met de bouw. Volgend jaar hoop ik met jullie hier weer te staan voor de opening.’

Veilig

De Gamma Knife past niet in het huidige gebouw van Radiotherapie. Daarom moet er een nieuwe bunker worden gebouwd waar dit apparaat veilig kan staan. Zodra die ruimte er is, wordt het nieuwe bestralingstoestel geplaatst. Vervolgens moet de Gamma Knife juist worden ingesteld en wordt het personeel getraind zodat zij er mee kunnen werken. Als alles volgens plan verloopt, kan Isala in april 2021 de eerste patiënten behandelen met de Gamma Knife.