BAM rondt transformatie stadskantoor Tilburg af

BAM rondt transformatie stadskantoor Tilburg af

Tilburg, 23 juli 2020 - De renovatie en daarmee de transformatie naar een modern, toegankelijk en duurzaam stadhuis voor de gemeente Tilburg is afgerond. BAM Bouw en Techniek heeft het nieuwe stadhuis op 6 juli 2020 weer aangeboden aan de gemeente. Zij gaan het gebouw verder inrichten en gebruiksgereed maken.  

Het stadhuis is de nieuwe werkplek voor het college, de raad, en een flink aantal medewerkers. Het is een uitnodigende plek waar de gemeente inwoners, ondernemers en partners ontmoet en met hen samenwerkt aan de stad. Het nieuwe stadhuis is een mooie mix van cultuurhistorische en moderne elementen. Het monumentale karakter van het oorspronkelijke paleis-raadhuis is behouden gebleven met een perfecte aansluiting op de moderne raadszaal en kantoren.

Duurzaam

De bouw is uitgevoerd door BAM Bouw en Techniek – Projecten, in opdracht van gemeente Tilburg. Het ontwerp is van DEDRIE architecten. Tilburg investeerde met verschillende maatregelen in een uiterst duurzaam kantoor met een BREEAM Excellent certificaat. Bijvoorbeeld door vernieuwing en thermische isolatie van de gevels, daken en vloeren. Het kantoor is vraaggestuurd verwarmd en gekoeld met warmte- en koudeopslag in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen.

De vernieuwde raadszaal valt op door licht en transparantie. Een enorme glaswand van zonwerend electro-chroom glas, waarbij alle ruiten onzichtbaar zijn verdeeld in drie horizontale segmenten, doseert de toetreding van daglicht. Zonwering is hierbij overbodig.

Een strak, efficiënt stramien

De negen verdiepingen tellende hoogbouw is een moderne kantooromgeving, geschikt voor het moderne werken en ingericht volgens een strak, efficiënt stramien. Elke verdieping van de hoogbouw heeft een uniforme indeling en is ingericht en aangekleed met hoogwaardige materialen. Met een lichte nuancering in het kleurgebruik per verdieping. Beton, hout, glas, gietvloeren, vloerbedekking en natuursteen bepalen hier de sfeer.