(Persbericht FSC) 9 september 2020 - BAM heeft wederom de derde plaats behaald bij de FSC Forest50 Ranking 2020. Daarmee wordt BAM met zijn activiteiten in Nederland beloond voor z’n inspanningen wat betreft toepassing van duurzaam hout en de communicatie daarover. De Forest50, opgesteld door FSC Nederland in samenwerking met Cobouw 50, rangschikt de grootste 50 bouwbedrijven in Nederland op deze criteria. Het is inmiddels de zesde keer dat FSC Nederland de Forest50 publiceert. Slokker Bouwgroep is dit jaar wederom de winnaar.
Terechte beloning voor stabiele factor.
99% van het hout dat BAM inkoopt betreft gecertificeerd hout, dus aantoonbaar afkomstig uit goed beheerde bossen. Liesbeth Gort, directeur FSC Nederland: “Met wederom een derde plaats bewijst BAM een stabiele factor in de top van de Forest50 te zijn. Het is een terechte beloning voor het duurzaam houtbeleid van BAM. Daarnaast zet BAM zich actief in voor een groter volume hout in de bouw. Hiermee onderstreept BAM haar ambities voor duurzaamheid en circulariteit. We hopen dat de gehele Nederlandse bouwsector de komende jaren veel meer gebruik gaat maken van hout en daarmee een echte duurzame transitie realiseert. Bedrijven als BAM spelen daar een belangrijke rol in.”
Klimaatwinst én circulair
De toepassing van duurzaam hout is een van de meeste effectieve mogelijkheden voor de bouwsector om het klimaatprobleem aan te pakken. Waar de productie van de meeste bouwmaterialen energie-intensief is, en gepaard gaat met een hoge CO2-uitstoot, legt duurzaam beheerd bos juist CO2 vast. Bovendien is hout als hernieuwbare grondstof hét circulaire bouwmateriaal bij uitstek. In samenwerking met een groep koplopers in de bouw, waaronder de genoemde bedrijven, probeert FSC Nederland die kwaliteiten van houtgebruik in de bouw te promoten en innovaties te stimuleren.
Criteria FSC Forest50
In de Forest50 ranking kunnen bouwbedrijven in totaal 130 punten verdienen. De bonuspunten kunnen verdiend worden met het toepassen van (uitsluitend) houten kozijnen in standaardwoningen. Andere belangrijke criteria zijn het meten van het totaal toegepaste volume duurzaam hout en de CO2 opslag in dit hout, het toepassen van minder bekende tropische houtsoorten en de communicatie over de kwaliteiten van duurzaam hout binnen biobased- en gezond bouwen. Voor meer informatie over Forest50: www.fsc.nl/forest50
Foto: Mario Broos, directievoorzitter BAM Bouw en Vastgoed Nederland, en Peter Gijsen, coördinator duurzaam hout