De kracht van de keten in de toekomstbestendige bouwplaats

De kracht van de keten in de toekomstbestendige bouwplaats

BAM en BlueCity besparen 112.000 kg CO2-equivalent door bouwen met hoogwaardig te hergebruiken materiaal

BAM Bouw en Techniek en BlueCity bundelen hun krachten om circulariteit in de bouw te verwezenlijken. De focus op hoogwaardig te hergebruiken materiaal, dat in gigantische hoeveelheden vrijkomt, heeft vergaande consequenties; om in 2050 100% circulair te werken, is samenwerking in de keten key.

BlueCity, voormalig subtropisch zwembad dat wordt herontwikkeld tot circulaire voorbeeldstad, dient als proeftuin; hier realiseerde BAM Bouw en Techniek het Lab en de FoodHub grotendeels met hergebruikte materialen - een schijnbaar onmogelijke opgave, gelet op de hoge eisen gesteld aan dit soort ruimtes. Het resultaat: een CO2-besparing van 112.000 kg, ofwel: 652 keer met een personenauto van Rotterdam naar Parijs rijden of 1 ½ keer naar de maan.

Economisch interessant - Belangrijker nog: de samenwerking zorgt voor verandering in de markt én de keten; er ontstonden nieuwe verdienmodellen. Zo verruimde Pontmeyer het aanbod hoogwaardig herbruikbaar bouwmateriaal en besloot Kingspan de gebruikte koelwanden in de FoodHub ‘as a service’ aan te bieden. Die economische haalbaarheid zorgt ervoor dat circulair bouwen kan vliegen op grotere schaal.

Kennisdeling - De opgedane ervaringen worden breed gedeeld middels CIRCO Track, een driedaagse workshop waarin partners uit de bouwketen een circulaire propositie voor hun bedrijf ontwikkelen. De ambitie: een toekomstbestendige bouwplaats zonder afval, zonder uitstoot en 100% fossielvrij. Met name op het gebied van bronscheiding, tegengaan van snijverlies en anders omgaan met verpakkingsmaterialen is verbetering nodig en mogelijk.

Openheid van zaken - In de Week van de Circulaire Economie 2021 lanceert BlueCity i.s.m. BAM een serie interviews die inzicht geven in de praktijk van circulair bouwen. Door te spreken met mensen in de hele keten, van opdrachtgever en directeur tot projectmanager, leverancier en timmerman, worden ook de rauwe randjes eerlijk in beeld gebracht. "We wisten: dit wordt niet makkelijk - en uiteindelijk werd het nóg moeilijker dan gedacht. Dat maakt ons des te trotser op het eindresultaat.” aldus Jeroen Zandboer, manager Duurzaamheid, BAM Bouw en Techniek.