BAM Bouw en Techniek levert nieuwe Accushop op aan vliegbasis Leeuwarden

BAM Bouw en Techniek levert nieuwe Accushop op aan vliegbasis Leeuwarden

BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten Noord heeft in opdracht van Rijksvastgoedbedrijf een nieuwe Accushop opgeleverd op vliegbasis Leeuwarden. Vliegbasis Leeuwarden is één van de twee F-16 Main Operating Bases van de Koninklijke Luchtmacht en tevens thuisbasis van de F-35 Lightning II gevechtsvliegtuigen. Momenteel is BAM Bouw en Techniek ook bezig met de realisatie van een integraal logistiek centrum op Vliegbasis Leeuwarden. De verwachting is dat het integraal logistiek centrum medio 2022 wordt opgeleverd.

Nieuwbouw accushop
Met de komst van de F-35 diende de huidige accu-onderhoudsvoorziening op vliegbasis Leeuwarden uitgebreid te worden. Het bestaande, verouderde vastgoed was te krap en voldeed niet meer aan regelgeving. Met de ‘Accushop’ is daarom een nieuw onderkomen gerealiseerd. De F-35 is uitgerust met een lithiumaccu. De voorzieningen voor het opladen en onderhouden van een lithiumaccu waren niet op de vliegbasis aanwezig en moesten derhalve nieuw worden aangebracht. De nieuwe Accushop (circa 466 m2) gaat drie type accu’s (werkstraten) huisvesten en flexibiliteit inbouwen voor toekomstige accuvoorzieningen. Zo kan uiteindelijk opslag en onderhoud plaatsvinden van alle soorten accu’s voor de vliegtuigen, Ground Support Equipment en voertuigen welke in de toekomst op vliegbasis Leeuwarden in gebruik zijn. De Accushop is als aanbouw ten oosten van het bestaande LOX gebouw (Liquid Oxygen) uitgevoerd.Naast de nieuwbouw zijn ook alle installatietechnische voorzieningen aangebracht, is er een eigen klimaatinstallatie en is er een doorbraak gerealiseerd inclusief kleine aanpassingen in het bestaande LOX gebouw. Ook is de benodigde ondergrondse terreininfra en terreininrichting verzorgd.Nieuwbouw Integraal Logistiek Centrum

BAM Bouw en Techniek is tegelijkertijd gestart met het integrale ontwerp en de realisatie van een Integraal Logistiek Centrum op vliegbasis Leeuwarden. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met gebouwarchitect Cepezed, landschapsarchitect Hosper en abtWassenaar die verantwoordelijk is voor de constructieve onderbouwing, bouwfysica en brandveiligheid. Het Integraal Logistiek Centrum borgt een efficiënt logistiek proces voor de opslag, het beheer, de distributie en de beschikbaarstelling van materieel voor de Koninklijke Luchtmacht. Het geheel van gebouw, binnen- en buitenruimten is interdisciplinair vormgegeven door bovenstaand team. Het terrein kent een bruto vloeroppervlakte (BVO) van circa 22.000 m2 en de gebouwen omvatten gezamenlijk circa 4.475 m2 BVO. De design & build-opdracht is op basis van beste prijs/kwaliteitverhouding gegund.