BAM Bouw en Techniek start bouw nieuw pand voor iederz in Groningen

BAM Bouw en Techniek start bouw nieuw pand voor iederz in Groningen

In opdracht van de Gemeente Groningen is BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten Noord gestart met de bouw van het nieuwe pand voor iederz in Groningen. In het bijzijn van Wethouder Carine Bloemhoff ging de eerste paal de grond in. Aansluitend hebben medewerkers van iederz samen met de Wethouder de fundatiepoer gestort. In de nieuwbouw is ruimte voor de ambitie van iederz, de werkleerorganisatie van de gemeente Groningen, om mensen met een afstand tot werk op weg te helpen naar een (betaalde) baan. Begin 2023 verhuizen de medewerkers naar het prachtige, nieuwe gebouw. Een gebouw waar de ontwikkeling van mensen centraal staat.

Momenteel is iederz gevestigd op verschillende locaties in Groningen. Met de nieuwbouw komt het gehele bedrijf onder één dak. Het nieuwe gebouw is samen ontworpen met De Unie Architecten met veel aandacht voor duurzaamheid, flexibiliteit en circulariteit. Het gebouw is installatietechnisch zuinig en slim, heeft zonnepanelen en is energieneutraal. Ook is er veel ruimte voor groen en is het gebouw klimaat adaptief met aandacht voor biodiversiteit (met op de fietsenstallen en delen van de kantoren een mos sedum dak).

Social return
Een belangrijk onderdeel van de overeenkomst tussen iederz en BAM is dat twee procent van de aanneemsom benut wordt voor de inzet van social return. De inzet van social return komt tot uiting bij verschillende disciplines: op facilitair gebied zoals schoonmaak en catering maar ook op de bouwplaats én bij (toe)leveranciers. Tevens krijgen studenten en leerlingen mogelijkheden om werkervaring op te doen tijdens de bouw.BAM heeft positieve ervaringen met het creëren van werk(ervarings)plaatsen tijdens het bouwproces. Dit heeft BAM laten zien met de bouw van het Huis van Cultuur en Bestuur Midden Groningen. Ze heeft daar onlangs de Social Return Award 2021 ontvangen vanuit het samenwerkingsverband Werk in Zicht.

Na oplevering verzorgt BAM Bouw en Techniek twintig jaar het onderhoud van het gebouw. Binnen dit contract spendeert BAM drie procent aan social return.

Het nieuwe pand komt op de hoek van de Uppsalaweg en de Silkeborgweg op industriegebied Euvelgunne. BAM Bouw en Techniek verwacht dat begin 2023 Iederz hun intrek in het gebouw neemt.