Hoogste punt nieuwbouw Campus Eemsdelta Groningen

Hoogste punt nieuwbouw Campus Eemsdelta Groningen

(bericht Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta)

De nieuwbouw van de onderwijscampus op Campus Eemsdelta Groningen in Appingedam heeft het hoogste punt bereikt, een mijlpaal in de bouw. Dat werd donderdag 30 september 2021 op een bijzondere wijze gevierd. Leerlingen van de deelscholen van Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta en studenten van Noorderpoort kregen een workshop dronevliegen van een professionele dronepiloot op de bouwplaats. Om het bereiken van het hoogste punt te vieren hebben zij dronebeelden gemaakt van het hijsen van de vlag. Dit werd live bekeken tijdens een feestelijke bijeenkomst met daarbij bestuurders en medewerkers van de onderwijsinstellingen en gemeente, de bouwers, architect, gemeenteraad en andere betrokkenen. In februari dit jaar is de bouw begonnen van de nieuwe aardbevingsbestendige onderwijscampus die huisvesting gaat bieden aan ongeveer 1700 leerlingen van vier scholen voor voortgezet onderwijs en mbo: George Martens School, Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum, Theda Mansholt College en Noorderpoort.Werkzaamheden op schema
BAM Bouw en Techniek is verantwoordelijk voor de bouw; de werkzaamheden liggen op schema. De zes gebouwen worden in een relatief snel tempo gerealiseerd. Dat kan door het gebruik van twee bouwstromen tegelijkertijd. Ruim 1100 heipalen zijn de grond ingegaan, de fundering en de begane grondvloeren zijn klaar en het hoogste punt van een van de staalconstructies is bereikt. Klaas Reinders, directeur van het Projectbureau nieuwbouw Onderwijscampus: "Ik ben er trots op hoe in korte tijd en ook nog in de coronapandemie deze gebouwen gestalte krijgen. Zoals het nu lijkt, slagen we erin om in het schooljaar 2022/2023 de deuren te openen van de nieuwe onderwijscampus."De campus biedt straks een gevarieerd aanbod van onderwijs, waarin de scholen samenwerken met elkaar én met verenigingen en bedrijven uit de regio. Ook voor sport- en culturele verenigingen komen er voorzieningen. Leren en werken, cultuur en sport, groen, aardbevingsbestendig en energieleverend – Campus Eemsdelta Groningen draagt bij aan een duurzame, sociale en veilige toekomst voor de regio.Verbinding met het bedrijfsleven

De campus is meer dan alleen de nieuwe schoolgebouwen. Ook voor het bedrijfsleven biedt de campus veel mogelijkheden. Wethouder Jan Menninga van de gemeente Eemsdelta: ''Onderwijs en het bedrijfsleven gaan hand in hand op de Campus Eemsdelta Groningen. De gemeente brengt bedrijven en de onderwijsinstellingen samen zodat jongeren alvast kennis maken met het bedrijfsleven en het bedrijfsleven kan profiteren van de kennis en de stageplaatsen die het onderwijs biedt. Ook kunnen er blijvend vernieuwende onderwijsvormen ontstaan." Inrichting van het gebied De gemeente werkt aan de nieuwe inrichting van het gebied rondom de campus. Zo worden er veilige fietsverbindingen aangelegd, moet er een aansluiting op de N360 komen, en wordt er gewerkt aan een verkeersluwe inrichting van de Delfzijlsterweg. Wethouder Jan Menninga: "Door de duidelijke scheiding tussen autoverkeer en de fiets- en voetpaden rondom de campus ontstaat een prettig verblijfsklimaat met een parkachtige uitstraling. Dat is belangrijk, omdat het gebied ook buiten schooltijden wordt gebruikt voor bijvoorbeeld cultuur, sport en recreatie."Kansrijk

De komst van de nieuwe onderwijscampus brengt een nieuwe koers voor VO Eemsdelta met zich mee. John Wierenga, bestuurder Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta: "Wij werken aan een ambitiecultuur, waarin we leerlingen uitdagen om net iets meer te bereiken. Daarnaast geven we hen zicht op hun kansen en mogelijkheden in de regio en bieden we maatwerk. Dit alles vanuit de geborgenheid van een eigen gebouw dat dient als thuisbasis. Bijkomend voordeel is dat de leerlingen gebruik kunnen maken van de faciliteiten die de onderwijscampus biedt. Denk aan het sportcomplex, de werkplaats en het gebouw voor Kunst & Science. De onderwijscampus zorgt voor een impuls in de regio. Door de leerlingen te laten onderzoeken en experimenteren in de omgeving, ontdekken ze wie ze zijn en waar hun interesses liggen. Dit doen we door samen te werken met gemeenten, bedrijven, onderwijspartners en maatschappelijke instellingen. Onze deelname aan programma’s vanuit Kansrijke Groningers, Cultuur met Lef en Sterk Techniek Onderwijs geven ons de mogelijkheid om ons onderwijs nog meer kansrijk te maken."Achtergrond

De onderwijscampus is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Eemsdelta, de Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta en Noorderpoort. De Eemsdelta Campus Groningen is ontworpen onder leiding van De Unie Architecten, Felixx Landscape Architects & Planners, Innax en Alferink van Schieveen. Het bouwbudget bedraagt € 35.500.000.Elk schooltype, havo/vwo, (v)mbo en praktijkonderwijs heeft straks haar eigen gebouw met een eigen ingang. Naast deze drie gebouwen zijn er nog drie gemeenschappelijke gebouwen: Kunst en Science, de werkplaats voor technische opleidingen en het sportcomplex. De gebouwen worden verbonden door een centraal hart in het midden.