Erasmus Universiteit investeert in nieuw multifunctioneel onderwijsgebouw

3 februari 2021 10:05
© Paul de Ruiter Architects

Nieuwbouw baadt in groen en krijgt revolutionair ventilatiesysteem voor natuurlijke frisse lucht

Onder het motto ‘Building new perspectives’ investeert het College van Bestuur (CvB) van Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) in een toekomstbestendige en duurzame Campus Woudestein. Naast het Polak Building wordt een nieuw multifunctioneel onderwijsgebouw gerealiseerd met diverse onderwijsruimten, studie- en werkplekken en ontmoetingsruimten. Het gebouw wordt volgens de principes van circulair bouwen gerealiseerd en is geheel energieneutraal en klimaatbestendig. 

Bovendien wordt er een innovatief ventilatiesysteem toegepast dat gebruik maakt van zonnewarmte en wind. Hierdoor is er bijna geen energie nodig om het gebouw te ventileren. Paul de Ruiter Architects, gespecialiseerd in duurzame architectuur, tekende voor het ontwerp. BAM Bouw en Techniek – specialist in duurzaam bouwen –  is geselecteerd voor de ontwikkeling en realisatie van het gebouw. De voorbereidende grondwerkzaamheden zijn inmiddels gestart. Naar verwachting wordt het gebouw in het collegejaar 2022-2023 in gebruik genomen.

“Het circulaire onderwijsgebouw van 8.500m² wordt een van de duurzaamste universiteitsgebouwen van Nederland. Met deze impuls geven we verdere invulling aan onze ambities om een duurzame en levendige campus te realiseren voor onze studenten en medewerkers. Een gebouw met internationale allures, nauw verbonden met de stad”, aldus Ellen van Schoten, lid College van Bestuur EUR.

Campus in Ontwikkeling, fase III
De plannen voor deze nieuwbouw maken onderdeel uit van het programma Campus in Ontwikkeling, dat enige jaren geleden door EUR is geïntroduceerd om een plek te creëren waar het fijn studeren, werken en ontspannen is: duurzaam en toekomstbestendig. Vanwege de enorme groei was er behoefte aan extra onderwijsruimte die flexibel aan te passen is aan de manier waarop onderwijs gegeven wordt. In het Polak gebouw, tevens ontworpen door Paul de Ruiter Architects, kan dat al. Dit nieuwe multifunctionele onderwijsgebouw biedt nog meer ruimte om samen te werken, goed onderwijs te faciliteren en te studeren op een manier die past bij de student. En dat alles in een duurzame en groene omgeving die bijdraagt aan het welzijn van de gebruikers. De totale investering inclusief de bouw van dit onderwijsgebouw gaat ongeveer 40 miljoen euro kosten.

EUR heeft het ontwerp, de ontwikkeling en realisatie van dit nieuwe multifunctionele onderwijsgebouw gegund aan de samenwerking tussen BAM Bouw en Techniek – Projecten, Paul de Ruiter Architects, abcnova, Buro Harro landschapsarchitect, Halmos Adviseurs en LBP|SIGHT. Doorslaggevend voor de keuze was de kwaliteit van het plan, het open en transparante ontwerp, de flexibiliteit van het gebouw en de hoge mate van duurzaamheid.

Ontwerpen vanuit de gebruikers
In dialoog met studenten en de universiteit heeft Paul de Ruiter Architects, de gebruikerswensen vertaald naar een eigentijds gebouw, dat een natuurlijke connectie heeft met de campus en het naastgelegen Polak Building, ook een ontwerp van zijn hand. Transparante gevels zorgen voor verbinding met de omgeving en natuurlijk daglicht. Veel groen en houten detailleringen zorgen voor een warme en aangename beleving en natuurlijke frisse lucht.

“Het was leuk om deel uit te maken van het proces en te zien hoe de architect onze ideeën heeft verwerkt in het ontwerp. Met als resultaat een ruime keuze aan studieplekken met veel licht. Gecombineerd met planten geeft het een huiselijk gevoel”, aldus Elena Linkweiler, student Global Business & Sustainability Erasmus University.

Circulair onderwijsgebouw
Het zes verdiepingen tellende gebouw, waar dagelijks zo’n 3.000 studenten zullen verblijven, blinkt uit in duurzame keuzes en wordt circulair gebouwd. Dit betekent dat zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van gerecyclede materialen. Sloopmateriaal van andere gebouwen van de EUR wordt hergebruikt. Net als materiaal uit andere panden die door BAM worden gerenoveerd of gedemonteerd. De constructie van het atrium wordt in houten boomstammen uitgevoerd. In de gebruiksfase krijgt circulariteit een gezicht door QR codes in het gebouw die meer informatie geven over de toegepaste duurzame technieken.

Powered by nature
Het nieuwe onderwijsgebouw is door een slimme en integrale ontwerpstrategie energieneutraal met een extreem lage energieprestatiecoëfficiënt. Om dit te bereiken is er een revolutionair nieuw natuurlijk ventilatie principe toegepast, waarbij windkracht en zonnewarmte de drijvende kracht zijn achter het ventilatiesysteem. Dit natuurlijk aangedreven systeem bespaart enorm veel energie en levert tegelijkertijd veel meer frisse lucht dan gebruikelijk is in gebouwen. Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat van het multifunctionele gebouw. Daarnaast produceert het gebouw duurzame energie door zonnecellen op het dak en maakt het gebruik van duurzame warmtepompen en koude en warmte opslag in de grond om het gebouw te koelen en te verwarmen.

Flexibel naar de toekomst
Het gebouw is flexibel en aanpasbaar naar toekomstig gebruik door een opzet van grote open vloervelden zonder kolommen. De indeling van het onderwijscomplex is hierdoor helder, overzichtelijk en flexibel. De ruimtes kunnen eenvoudig multifunctioneel gebruikt worden door bijvoorbeeld het verschuiven van tussenwanden. Denk aan andere hybride werk- en onderwijsvormen en virtueel onderwijs. Zelfs de databekabeling is hierop voorbereid. Bovendien kan het gebouw in de toekomst aangepast worden aan wijzigende gebruikerswensen zonder grote sloop of herstelacties.

Sterk team
Het ontwerp is het resultaat van de samenwerking tussen BAM Bouw en Techniek – Projecten, Paul de Ruiter Architects, Buro Harro landschapsarchitect, Halmos Adviseurs en LBP|SIGHT. BAM Advies en Engineering verzorgt de constructieve uitwerking. abcnova verzorgt namens de opdrachtgever het project- en contractmanagement.