‘Wij kozen BAM vanwege hun ervaring met UAV-GC’

In 2018 startte de renovatie van het Belastingkantoor aan de Terra Nigrastraat in Maastricht. Opdrachtgever was het Rijksvastgoedbedrijf, de vastgoedorganisatie van de Nederlandse Rijksoverheid. Aanleiding van deze grondige renovatie was het achterstallige onderhoud en het ontbreken van een modern publieksgebied.

UAV-GC
Seref Kocaman, Senior Bouwprojectmanager Rijksvastgoedbedrijf en bij dit renovatieproject integraal projectverantwoordelijke: ‘Voor dit grote renovatieproject kozen wij voor UAV-GC, een bouwvorm waarbij ontwerp en uitvoering zijn geïntegreerd in de opdracht. De ontwerpverantwoordelijkheid ligt dan volledig bij de opdrachtnemer, terwijl de opdrachtgever nog steeds voldoende validatie- en verificatiemomenten heeft. In totaal schreven drie bedrijven in op de aanbesteding en onze keuze viel op BAM Bouw en Techniek - Regio Maastricht, temeer omdat BAM veel ervaring heeft met UAV-GC.’

Direct na de opdrachtgunning is BAM begonnen met het opstellen van een kwaliteitsplan en een eisenanalyse. Vrij snel daarna kwam het gerenommeerde en multidisciplinaire Amsterdamse architectenbureau OTH in beeld voor de ontwerpfase. In mei 2019 werd gestart met de eerste bouwwerkzaamheden en eind juli 2020 leverde BAM het hele project volgens planning op.

Inhoud project
BAM Bouw en Techniek - Regio Maastricht was verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van het publieksgebied, bestaande uit entree/receptie, publiekshal en de spreekkamers, en de ontmoetingsgebieden (ook wel ankerpunten genoemd) van het personeel, de kantoren en het restaurant. BAM heeft op beveiligingsgebied diverse optimalisaties doorgevoerd, waaronder het plaatsen van tourniquets. De klimaatinstallaties zijn vervangen en er zijn gezamenlijke communicatieplekken voor medewerkers gecreëerd. Tevens zijn alle ontvangst- en overlegplekken in het gebouw vernieuwd en is daarbij gekozen voor een rijke kleurschakering. Met de toepassing van kleurrijke klimaatplafonds is een dynamische omgeving gecreëerd voor medewerkers en bezoekers. Het spel van kleuren en vlakken maken van de ontmoetingsplekken ware eyecatchers in het nieuwe interieur.

Tijdens kantooruren
Seref Kocaman: ‘De renovatie van het Belastingkantoor bestond uit vier fases en BAM heeft de deadline van elke fase glorieus gehaald. Dat is natuurlijk super positief voor iedereen! BAM was zeer flexibel bij onvoorziene omstandigheden en dacht daarnaast proactief mee in het realiseren van besparingen. Door afdelingen intern te verhuizen kon het werk van de Belastingdienst gewoon doorgaan en merkten medewerkers en bezoekers nauwelijks iets van de fysieke renovatiewerkzaamheden. BAM zorgde er met routing, wisselende in- en uitgangen en stofschotten voor dat een deel van de publiekshal constant in gebruik kon blijven. BAM communiceerde daar helder en duidelijk over.

Wij als Rijksvastgoedbedrijf, maar ook de medewerkers van Belastingkantoor Maastricht zijn erg blij met het eindresultaat. Wij kijken tevreden en voldaan terug op de goede samenwerking met BAM Bouw en Techniek - Regio Maastricht.’