BAM krijgt de sleutel van universiteitsgebouw Achter Sint Pieter 200

BAM krijgt de sleutel van universiteitsgebouw Achter Sint Pieter 200

Op 24 maart ontving BAM van de Universiteit Utrecht de sleutel van Achter Sint Pieter 200. In opdracht van de universiteit gaat BAM Bouw en Techniek – Regio Midden het monumentale pand in de historische binnenstad renoveren tot een modern universiteitsgebouw. De renovatie start in april en duurt ongeveer twee jaar.

Ontmoeten en samenwerken centraal
Achter Sint Pieter 200 (ASP200) ligt in het hart van de historische binnenstad. “Deze centrale plek houdt de Universiteit Utrecht zichtbaar in de stad. De ligging stimuleert het gedeeld gebruik van het nieuwe restaurant en andere faciliteiten door alle UU-medewerkers en studenten in de binnenstad.”, zegt Fiona van ’t Hullenaar, directeur Vastgoed & Campus van de Universiteit Utrecht. “In ASP200 staan samenwerken en ontmoeten centraal en daarmee past het in de lange termijn ambitie van de Universiteit Utrecht.”Terug naar de binnenstad

Na de oplevering en inrichting verhuizen medewerkers van Rechtsgeleerdheid naar het gerenoveerde en moderne universiteitsgebouw ASP200. “We zijn erg blij met de verbouwing van dit prachtige gebouwencomplex. De ontwerptekeningen zien er veelbelovend uit.”, laat Martine Verbeek, directeur Faculteit Recht Economie, Bestuur en Organisatie weten, “Onze collega’s van het departement Rechtsgeleerdheid verheugen zich nu al op terugkeer naar de historische binnenstad. ASP200 zal ook een mooie ontmoetingsplaats bieden voor collega’s van REBO, GW, UBB en de universiteit. De renovatie is onderdeel van het universitaire huisvestingsplan en de ontwikkeling van onze binnenstad campus”Unieke aanpak

Ook voor de BAM is de renovatie een mooie uitdaging. “Door onze expertise past dit project uitstekend bij ons. Wij hebben zeer ruime ervaring met verbouwingen van monumenten in de binnenstad.” Erik de Ruiter, Directeur BAM Bouw en Techniek - Regio Midden. “Werken in het oude stadshart van Utrecht vraagt ook om een unieke aanpak die rekening houdt met de omwonenden en het beperken van hinder en overlast. Wij kijken ernaar uit om ook hier ons steentje aan bij te dragen.” De keuze voor een regionale aannemer heeft ook een duurzaam voordeel. “Veel van onze medewerkers en bouwpartners wonen in de omgeving van Utrecht. Zij komen zo veel mogelijk met het openbaar vervoer of met een BAM-fiets. Zo hebben de werkzaamheden een minimale invloed op de parkeerdrukte in het centrum van Utrecht.”, belooft De Ruiter.Monumentale aspecten terug in het nieuwe ontwerp

De historische waarde en ontstaansgeschiedenis van de verschillende bouwdelen is bepalend geweest bij het ontwerp voor de renovatie. Het grootste deel van het pand dateert uit 1650 en deed dienst als griffiehuis van het naastgelegen provinciehuis. De raadzaal, de vroegere vergaderzaal van de Gemeente Utrecht, wordt gerestaureerd en heringericht ten behoeve van vergaderingen met grote groepen en voor het executive onderwijs.

ASP200 krijgt een nieuwe entree aan de binnenplaats en zo een logischere verbinding met het Koetshuis waar medewerkers hun fiets stallen.

Met de renovatie krijgt het gebouw een heldere indeling met verbeterde looproutes tussen verschillende delen van het gebouw. De werkverdiepingen worden opnieuw ingedeeld. Er wordt een duidelijke scheiding aangebracht tussen geconcentreerd werken en ontmoeten.

De verschillende verdiepingen krijgen met een nieuwe pantry, repro en vergaderfaciliteiten en daarmee een centraal punt voor ontmoeting.

Direct onder de raadzaal komt een nieuw multifunctioneel restaurant. Deze nieuwe ‘huiskamer’ van het gebouw is ook buiten lunchtijden te gebruiken als werkplek en als ontmoetingsruimte voor bijeenkomsten. 

Planning
In maart begint de BAM met de voorbereidingen en de start van de werkzaamheden staan voor medio april gepland. De bouwperiode is twee jaar. Na de oplevering verhuizen medewerkers van Rechtsgeleerdheid van de interim huisvesting aan de Newtonlaan naar het gerenoveerde en moderne universiteitsgebouw ASP200