Opening tijdelijke huisvesting na brand op het Berlijnplein

Opening tijdelijke huisvesting na brand op het Berlijnplein

Goed nieuws! Een half jaar na de grote brand op het Berlijnplein is een nieuwe tijdelijke huisvesting voor de culturele instellingen gereed. Op 7 november 2020 brandde een tijdelijk paviljoen van DePlaatsmaker op het Berlijnplein volledig af. DePlaatsmaker boodt hierin onderdak aan verschillende culturele organisaties. De huurders Het NUT, Jonge Honden, RAUM en Buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn raakten hun werkplek kwijt en veel van hun spullen. BAM Bouw en Techniek kwam snel te hulp met het schenken van een schottenkeet, waardoor de huurders nu weer onderdak hebben op het plein in afwachting van de herbouw van het paviljoen. BAM Bouw en Techniek is gevestigd in de regio en bouwt aan verschillende projecten rond het Berlijnplein. Met de schottenkeet geeft BAM Bouw en Techniek invulling aan de verplichting van een social return bij grote bouwprojecten, in dit geval de parkeergarage op het Berlijnplein.

Social return BAM Bouw en Techniek
Dit initiatief is een mooi voorbeeld van het creatief invullen van social return. Bij social return vraagt de gemeente Utrecht aan opdrachtnemers van gemeentelijke contracten om een bijdrage te leveren aan de maatschappij in de vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bijvoorbeeld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen, maar ook door een actie zoals deze.

Berlijnplein, cultureel hart in ontwikkeling
Het Berlijnplein wordt een cultureel hart voor Leidsche Rijn, Utrecht en daarbuiten. De-Plaatsmaker is partner in de ontwikkeling van het Berlijnplein en werkt hierin samen metRAUM, Gemeente Utrecht en alle pleingenoten. Het is een plek die tot 2025 nog volop inontwikkeling is. Het hergebruik van de schottenkeet als flexibele huisvesting past in de visie van Berlijnplein op circulair bouwen, samenwerken en hergebruik van materialen. De keet heeft aan de buitenzijde een metamorfose ondergaan en een eigen karakter gekregen dat aansluit bij de aandacht voor duurzaamheid die er op het Berlijnplein is.

DePlaatsmaker
DePlaatsmaker realiseert en beheert in Utrecht ruimte voor kunstenaars, creatieve ondernemers en culturele instellingen. Door nieuwe mogelijkheden te verkennen en te ontwikkelen, vervullen zij de groeiende vraag naar passende en betaalbare ruimte voor de culturele en creatieve sector. Directeur Arna Notten: ‘We zijn heel blij dat er in samenwerking met BAM Bouw en Techniek en Gemeente Utrecht een half jaar na de brand weer een volledige nieuwe werkplek is voor de huurders RAUM, Het NUT, Jonge Honden en Buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn.’Fotobijschrif: v.l.n.r. wethouder Linda Voortman, Arna Notten (directeur van De Plaatsmaker) en Jeroen Duijvestein (Commercieel Manager bij BAM Bouw en Techniek)