Beheer en onderhoud van de sportlocaties in Tilburg

Beheer en onderhoud van de sportlocaties in Tilburg

Sinds november 2017 werkt BAM Bouw en Techniek – FM Services voor gemeente Tilburg als vaste partner voor het integraal meerjarig beheer en onderhoud voor de vastgoedportefeuille van de gemeente. Tilburg richt zich op gezonde, veilige, energiebewuste en daarmee duurzame gebouwen. In totaal gaat het om 170 locaties, waaronder een groot aantal sportlocaties

Patrick van de Weijer is Locatiebeheerder - binnen en buiten sport accommodaties bij FM Services en vanuit die rol het centrale aanspreekpunt voor de Gemeente Tilburg voor deze accommodaties. Patrick: “Een mooie en uitdagende rol, waar je dagelijks met zoveel mensen in contact komt. Mensen denken soms wel bij dit werk dat het niet veel verder gaat dan het zorgdragen voor een goed lopend beheer van de locatie met het aanvullend uitvoeren van kleine reparaties. Maar ik merk elke keer weer dat er zoveel meer bij komt kijken en waar je rekening mee dient te houden. Denk hierbij aan grotere verbouwingen die voortkomen uit een klantwens of verbeterslagen bedenken en uitvoeren om een gebouw of installatie duurzamer, minder storingsgevoelig of efficiënter te maken. Het gaat erom dat wij de zorgen uit handen nemen van onze opdrachtgever en met ze meedenken zodat zij zich optimaal kunnen richten op waar ze goed in zijn”.


Arné van den Elzenhout is teamleider bij sportcomplex Drieburcht in Tilburg en beaamt de meerwaarde van de nauwe samenwerking met BAM. “Vanuit BAM is Miguel de zwembadmachinist op locatie. Het is goed dat hij altijd aanwezig kan zijn om de installaties goed op orde te houden en direct kan sturen op de kwaliteit van het zwembad. Deze structuur en regelmaat zorgt ervoor dat het zwembad altijd goed draait en dat we kleine of soms grote problemen bij onze installaties meteen kunnen ondervangen of zelfs vaak al voor zijn. Doordat Miguel hier regelmatig rondloopt merk ik dat hij ook kan ondersteunen bij andere technische zaken binnen het gebouw, het is in dat opzicht heel fijn om hem als extra sparringpartner in de buurt te hebben.”Recreatiebad weer als nieuw

In Recreatiebad Stappegoor is het afgelopen jaar veel gebeurd. Doordat het zwembad vanwege de lockdown tijdens de coronapandemie langere tijd dicht was, ontstond er ruimte om diverse renovatiewerkzaamheden uit te voeren. Patrick: “Het afgelopen jaar hebben we in het recreatiebad veel verschillende werkzaamheden uit mogen voeren. De vloer rondom het zwembad is vervangen, de coating van de wildwaterbaan is opnieuw aangebracht, schilderwerk is uitgevoerd en de toegangsbalie is vernieuwd. Daarnaast is het buitenbad opnieuw betegeld. Ook de zwembadinstallatie heeft een uitvoerige renovatie ondergaan; denk aan de filter en het leidingwerk. Ook een mooi voorbeeld van dat we meer doen dan alleen het dagelijks beheren en onderhouden van het zwembad.”Een vast aanspreekpunt

Naast de losse projecten die we uitvoeren op de diverse locaties, draait het natuurlijk vooral om hoe we het beheer en onderhoud zo compleet mogelijk kunnen uitvoeren. Dit betekent bijvoorbeeld voor de zwembadlocaties dat we drie zwembadmachinisten aan het werk hebben, die de complete zwembadinstallaties beheren en onderhouden. Zij zijn dagelijks op locatie en zijn daarmee het aanspreekpunt voor vragen over het beheer van de locatie en gewenst onderhoud. Ze denken proactief mee met de exploitant om de exploitatie zo optimaal mogelijk te houden en hebben daarin hetzelfde doel als de opdrachtgever; ‘een veilige en prettige plek bieden waar mensen kunnen recreëren en sporten.’Pieter Bax is teammanager van gebied Zuid en nauw betrokken bij recreatiebad Stappegoor. “Wat ik prettig vind aan de samenwerking is dat de mensen van BAM echt onderdeel uitmaken van het team op locatie. We zitten regelmatig bij elkaar om de voortgang te bespreken, maar treffen elkaar daarnaast dagelijks op de projecten die lopen en hebben oog voor elkaars belangen. Doordat BAM er voor zorgt dat de techniek goed werkt, het gebouw netjes is, de water- en luchttemperatuur perfect is en daarmee de beleving van de bezoeker optimaal is, kunnen wij de focus volledig leggen op het leveren van een zo hoog mogelijk serviceniveau aan onze gebruikers.”Verduurzamen

Naast veiligheid en gezondheid is duurzaamheid een belangrijk speerpunt van de gemeente. Patrick: “We kijken in onze opdrachten altijd goed mee hoe we de werkzaamheden zo duurzaam mogelijk kunnen doen en waar verduurzamingskansen liggen. Zo hebben we in Drieburcht de verlichting in de centrale hal vervangen door ledverlichting. Hetzelfde hebben we gedaan met de verlichting in het IJssportcentrum Tilburg. Daar hangt het iconische en lokaal bekende kunstwerk boven het ijs, bestaande uit een groot aantal lampen die elk hun eigen functie hebben binnen het kunstwerk. Ook hier hebben we de lampen vervangen door ledverlichting. Samen met de opdrachtgever, co-maker en kunstenaar hebben we daar een mooie passende oplossing voor kunnen vinden.” Pieter Bax vult aan: “Verduurzamen is een belangrijke opgave voor de toekomst, zeker voor een grootgebruiker als een zwembad of sportcentrum. Hoe zorgen we voor een steeds zuiniger gebouw en zuinigere installaties? We hebben daar samen al mooie stappen in gemaakt, maar we blijven kijken naar hoe we dat samen nog beter kunnen doen.”


 

IJssportcentrum Tilburg met bovenin het kunstwerk met nieuwe ledverlichting

Meer weten over de mogelijkheden die wij kunnen bieden voor uw ?

vastgoedportefeuille

Stuur dan een e-mail naar info.fmservices@bam.com. We nemen graag contact met u op!