BAM en Bovengrondse Vakschool slaan de handen ineen

Op 20 december 2022 is de verbouwing van het ‘oude Emmacollege’ gestart

Bovengrondse Vakschool

In de tweede helft van 2023 gaat de Bovengrondse Vakschool (BVS) van start op de definitieve plek, aan de Passartweg 150 te Heerlen. Een plek voor iedereen in de wijk die een vak wil leren, werk zoekt, werk biedt of andere wijkbewoners wil ontmoeten. In de BVS komt het allemaal samen. De BVS gaat er mensen opleiden in verschillende werksferen: bouw, groen, techniek, toezicht, zakelijke dienstverlening, logistiek, schoonmaak, horeca en zorg. Dit alles in samenwerking met werkgevers, WSP Parkstad, WerkvoorHeerlen, gemeente Heerlen en professionele en andere partners op het gebied van onderwijs, welzijn en participatie.

Bouw

In het vierde kwartaal is er gestart met de bouw door de hoofdaannemer BAM Bouw en Techniek - Integrale Projecten Zuid, een moment waar vandaag bij werd stil gestaan door de directeur van BAM Bouw en Techniek - Integrale Projecten Zuid (Jos Jammers), de wethouder van de gemeente Heerlen (Martin de Beer), de voorzitter van het Bestuur BVS (Fred Dijk) en de directeur-bestuurder van de BVS (Arend Zwaga).

Locatie

Momenteel werkt de BVS nog vanaf een tijdelijke locatie aan de Diepenbrockstraat in Heerlen, maar volgend jaar verhuist de BVS naar het Emmacollege aan de Passartweg 150 te Heerlen; de plek waar het allemaal gaat gebeuren. Medio 2021 is er gestart met het maken van plannen om het oude Emmacollege te renoveren en te verbouwen tot een gebouw waar iedereen zich thuis voelt.

Samenwerking

In de planfase is er een unieke samenwerking ontstaan tussen de BVS, WerkvoorHeerlen en verschillende partijen. Diverse aannemers- en bouwbedrijven zijn betrokken: BAM Bouw en Techniek, bouwbedrijf Jongen, Graus Bouw, houthandel Boumans, Franssen Franken, Van Geleuken Infra, Laudy bouw en Wassen & partners. Met team Architeckten is er een ontwerp gemaakt, waarin in alle functies waaraan het gebouw in de toekomst moet voldoen, is voorzien. De verbouwing wordt begeleid door KS bouwmanagement. In de laatste maanden van dit jaar is het punt bereikt dat er gestart kon worden met de eerste fase van de bebouwing.

Bovengrondse vakschool
Op de foto van links naar rechts: Martin de Beer (wethouder gemeente Heerlen), Arend Zwaga (directeur-bestuurder Bovengrondse Vakschool), Jos Jammers (directeur BAM Bouw en Techniek - Integrale Projecten Zuid) en Fred Dijk (voorzitter bestuur Bovengrondse Vakschool).