‘Het gaat erom dat je gewoon begint’

‘Het gaat erom dat je gewoon begint’

De olievlek van de samenwerking tussen BAM Bouw en Techniek en sociale onderneming Vanhulley.

Groningen/Bunnik – Het is ergens halverwege 2018 als Jolijn Creutzberg contact zoekt met Sytze Monsma van BAM Bouw en Techniek – Regio Noord in Groningen. Jolijn is oprichter van Vanhulley, waar vrouwen -veelal met migratie-achtergrond- een jaar lang ondersteund worden in taal, werkervaring en scholing zodat zij mee kunnen gaan doen in de samenleving. De werkervaring bestaat uit het maken van producten van restmaterialen, vooral van werkkleding. Samen met zijn collega Koen Gorter was Sytze’s interesse gewekt: wat viel er te maken van hun oude bedrijfskleding?

social enterprise

 

Fotografie ©VanHulley - Jolijn Creutzberg in het atelier.

 

Van b2c naar b2b

Tot dat moment maakte Vanhulley alleen boxershorts uit overhemden, maar om verder op te kunnen schalen besluit Jolijn de focus te verleggen naar de business-to-business markt, en dan vooral de markt waar afgedankte bedrijfskleding een steeds groter probleem vormt. De herkenbare huiskleuren van BAM waren een logische keuze om een afspraak te maken met Sytze en samen na te denken over de mogelijkheden. Na de eerste kennismaking werd een serie samples gemaakt: totebags, babysetjes, sporttassen: allemaal met details van de originele kleding, en daardoor een herkenbaar en persoonlijk relatiegeschenk of cadeautje voor medewerkers.

Wat begon als een proef in Groningen werd door Alletta Schreuder, Procesmanager Duurzaamheid bij BAM, opgepikt. “Ik volg Vanhulley al sinds de oprichting in 2012. Toen ik de samenwerking met BAM Bouw en Techniek zag dacht ik, dit zou perfect zijn om landelijk uit te rollen”.

Het sociale naaiatelier is o.a. een oplossing voor de bijdrage aan social impact die BAM wil maken. Daarnaast is op een duurzame manier omgaan met afval is een belangrijke pijler binnen Koninklijke BAM Groep. Inmiddels zijn de producten te verkrijgen in de Promoshop van BAM. Dat de Vanhulley items via de landelijke webshop van BAM te bestellen zijn is een mooi voorbeeld van hoe je altijd gewoon moet starten. Klein beginnen, mensen enthousiasmeren, niet opleggen maar vanuit intrinsieke motivatie laten ontdekken. Als het goed is en de samenwerking klopt, dan krijgt dat altijd een vervolg. Gewoon beginnen dus.

Social return

Eind 2021 bezochten Alletta Schreuder en Hans Wentink, directeur QHSE bij BAM, het atelier in Groningen. Temidden van de naaimachines werd afgesproken dat de samenwerking verder geïntensiveerd zou worden. “De combinatie van het sociale aspect van de vrouwen en duurzame aspect door het hergebruik van materialen maakt Vanhulley een uniek bedrijf, en spreekt ons heel erg aan. De toegenomen mogelijkheden om sociaal ondernemers te betrekken bij de invulling van je social return verplichting biedt volop kansen wat ons betreft” aldus Wentink. Met social return opdrachten heeft Vanhulley inmiddels ruimschoots ervaring. Zo werd het meshdoek dat voor de gevel van het stadhuis in Groningen hing tijdens de renovatie, omgetoverd tot tassen en wijnfleshouders.

Van Groningen tot Maastricht, van Apeldoorn tot Den Haag. Op diverse BAM locaties wordt oude werkkleding ingezameld om in het sociaal naaiatelier Vanhulley vermaakt te worden.

Via Infra, Residential, Specials en Bouw en Techniek vinden de slabbetjes, babysetjes, totebags, laptoptassen, etc. hun weg naar medewerkers en opdrachtgevers. 

Afhankelijk van het materiaal dat wordt ingeleverd worden de producten gemaakt. Elk product is uniek en wordt met veel liefde gemaakt.