Energieleverend onderwijsgebouw Echo opgeleverd.

Fotografie © Fred Sonnega

In opdracht van de TU Delft realiseerde BAM Bouw en Techniek – Speciale Projecten het nieuwe interfacultair onderwijsgebouw Echo. Deze nieuwbouw, ontworpen door UNStudio, omvat een grote variëteit aan onderwijszalen, verspreid over vier bouwlagen. Grote glaspartijen zorgen voor transparantie en daglichtinval in elke ruimte. Open structuren en plafonds en een unieke afwerking geven elke ruimte een eigen karakter. Het nieuwe ontmoetingscentrum voor studenten en medewerkers van de universiteit is duurzaam, circulair én energieleverend. De bouwkundige oplevering heeft 12 april jl. plaatsgevonden.

Echo heeft een bruto vloeroppervlakte van 8.844 m². Verspreid over vier bouwlagen is er ruimte voor hoor- en werkcolleges, groepswerk, projectonderwijs, debatten en zelfstudie. Het gebouw is opgedeeld in middelgrote en grote zalen met een capaciteit tussen de 150 en 700 personen én enkele kleinere zalen voor onder meer projectonderwijs met groepen tot 70 personen.

“Het traject voor BAM startte zowat 2,5 jaar geleden, toen we geselecteerd werden voor de bouwkundige en installatietechnische uitvoering. In nauwe samenwerking met het ontwerpteam, bestaande uit TU Delft, Stevens van Dijck en UNStudio, werkten we het oorspronkelijke ontwerp tot in de kleinste details verder uit. Het is een uniek gebouw: esthetisch hoogstaand, transparant, duurzaam, circulair én energieleverend", vertelt Rick van Haren, projectmanager bij BAM Bouw en Techniek. “Buiten valt het gebouw onder meer op door de vele raampartijen, de luifels en de groene gevel met de stalen bloembakken.

Binnen wordt elke ruimte gekenmerkt door open structuren en plafonds én een unieke afwerking. We maakten daarbij gebruik van verschillende, akoestisch bevorderende materialen, zoals bamboe of vilt. Grote glaspartijen zorgen voor transparantie en daglichtinval doorheen het volledige gebouw. Er werd gekozen voor een doorgedreven isolatie, een WKO-bron voor verwarming en koeling en zonnepanelen op het dak. Echo is immers niet alleen duurzaam, maar ook energieleverend. De open plafonds vereisten wel het nodige denkwerk van de installatiebedrijven om alle zichtbare elementen op een esthetische manier te integreren. De meeste installaties bevinden zich onder de verhoogde vloer, die voor onderhoud eenvoudig verwijderd kan worden.”