UMCG start met nieuwbouw Universitair Centrum Psychiatrie

UMCG start met nieuwbouw Universitair Centrum Psychiatrie

Nieuwsbericht UMCG.nl Groningen - 28 april 2022. Het UMCG is gestart met de bouw van een nieuw Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) aan de oostzijde van het UMCG-terrein en vervangt het huidige gebouw uit de jaren zestig. De start van de bouw is op dinsdag 26 april 2022 gemarkeerd met het slaan van de eerste paal.
 

Er is gekozen voor een zelfstandig, losstaand gebouw dat met een luchtbrug verbonden is met het centraal medisch complex van het UMCG. Leidraad bij het ontwerp is de oriëntatie op de zon. Alle patiëntenkamers liggen op het oosten (ochtendzon). Het gebouw is lawaaiarm, rustgevend en heeft een warme gastvrije uitstraling. Ook nodigt het gebouw uit om naar buiten te gaan en is er een beweegtuin met veel groen. Vanuit de kamers kijken de patiënten uit op de nabijgelegen Oosterparkwijk. Door de kamers letterlijk naar de maatschappij te richten, worden patiënten uitgenodigd deel te blijven nemen aan het ‘normale’ leven.


‘Met een mooi nieuw universitair psychiatrisch ziekenhuis kunnen we ook in de toekomst kwalitatieve goede psychiatrische zorg blijven bieden’, zegt Henk Snapper, vicevoorzitter van de raad van bestuur. ‘Het huidige pand is verouderd en voldoet niet meer aan de huidige standaarden. In het nieuwe gebouw is alle ruimte om onze drie kerntaken - patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs – optimaal te faciliteren.’

Foto van links naar rechts; Jan Olthof; directeur bouw UMCG, Henk Snapper; Raad van Bestuur, Robert Schoevers; Afdelingshoofd UCP, Dolinda van der Meer; Manager zorg UCP en Marcel Cramer (directievoerder) met microfoon. 




Eind 2023 gereed

Het circa 15.500 m2 grote complex is ontworpen door de architectenbureaus Atelier PRO en Vakwerk Architecten en wordt door aannemerscombinatie aannemerscombinatie BAM Trebbe Equans (BTE) gerealiseerd. De verwachting is dat de nieuwbouw eind 2023 gereed is. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de aardbevingsbestendigheid van de constructie.

UMCG bouwt
Het UMCG staat de komende 15 jaar voor een grootschalige uitbreidings- en vernieuwingsopgave. Daarmee werken we aan de toekomst van de gezondheidszorg in Noord-Nederland. We bieden een zorgomgeving die aan de laatste eisen voldoet en klaar is voor nieuwe ontwikkelingen. Dat doen we tot 2035 met bouwprojecten op de Healthy Ageing Campus (Hanzeplein) en in Haren.