Start bouw Marga Klompé Building op campus Tilburg University

Start bouw Marga Klompé Building op campus Tilburg University

Tilburg University - Op 15 juli 2022 is de officiële eerste paal geboord voor het nieuwe onderwijsgebouw van Tilburg University, Marga Klompé Building. Het gebouw met daarin zelfstudieplekken, 14 collegezalen en een foyer wordt gebouwd op de locatie tussen het Tiasgebouw en Cube waar eerst een parkeerplaats lag.

Vice voorzitter van het College van Bestuur Paulina Snijders heeft 15 juli officieel de naam van het nieuwe onderwijsgebouw bekend gemaakt: Marga Klompé Building, vernoemd naar de eerste vrouwelijke Minister in Nederland. Klompé ontving op 25 november 1982 een eredoctoraat van de toenmalige Katholieke Hogeschool Tilburg. Ze inspireerde vanwege haar zoektocht naar een sociale en betekenisvolle samenleving.

Paulina Snijders, vice voorzitter van het College van Bestuur: “Met deze naam willen we een eerbetoon geven aan het werk van Marga Klompé en de sociale betrokkenheid waarvoor zij stond. Dat komt terug in de uitvoering van het gebouw, dat zo duurzaam als op dit moment mogelijk is wordt gebouwd en ook in de inrichting van het gebouw, met veel ruimte voor ontmoeting en bijeenkomsten in een warme omgeving. We zijn blij dat we na jarenlange voorbereiding en procedures nu de eerste paal de grond in kunnen zien gaan”.

Meer ruimte voor talent

Het nieuwe onderwijsgebouw is nodig vanwege de groei van het aantal studenten en de verandering in de manier waarop onderwijs gegeven wordt. Bij het ontwerp van het nieuwe gebouw is rekening gehouden met een inspirerende leer- en werkomgeving waarin studenten en medewerkers zich maximaal kunnen ontwikkelen. Het gebouw biedt, als alle collegezalen en studieplekken bezet zijn, ruimte aan zo’n 1.000 studenten. Het gebouw wordt zo geplaatst dat een eerste stap wordt gezet naar een verbeterde verbinding tussen het station Tilburg University, de omliggende wijk en de campus. Naar verwachting zal het gebouw rond kerst van het collegejaar 2023/2024 in gebruik worden genomen.

Duurzaamheid en circulariteit

Het Marga Klompé Building wordt bijna volledig energieneutraal. Dat betekent dat bijna alle energie die nodig is voor het functioneren van het gebouw zelf wordt opwekt, onder andere door zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook door het toepassen van Warmte Koude Opslag in de bodem. Ook worden zo veel mogelijk duurzame producten en materialen toegepast. Daarnaast is er veel aandacht voor circulariteit. Zo krijgt het gebouw een vrijwel geheel herbruikbare houten draagconstructie. Daarnaast wordt ook de natuurstenen gevelbekleding niet verlijmd maar opgehangen, waardoor deze herbruikbaar is.

Uniek ontwerp

Dit unieke houten onderwijsgebouw wordt gebouwd door BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten Zuid. Het ontwerp van Powerhouse Company past goed binnen het groene natuurlijke karakter van de campus en de bosrijke omgeving. Het gebouw is ook een knipoog naar de modernistische architectuur van de campus uit de jaren 60 door het ritme van de ramen en de kalkstenen gevels. Het interieur zorgt door de materialen hout, steen en gips voor een sfeer van huiselijkheid en sereniteit. Het Marga Klompé Building is een tijdloze en duurzame toevoeging aan de campusarchitectuur van Tilburg University.

Jos Jammers, directeur BAM Bouw en Techniek - Integrale Projecten Zuid: 'Het nieuwe onderwijsgebouw de Marga Klompé Building is een duurzaam en circulair gebouw met een massieve houten constructie. Het wordt het eerste in Cross Laminated Timber (CLT) gebouwde academische gebouw in Nederland. CLT is een nieuwe categorie houtproducten waarbij meerdere massief houten panelen aan elkaar worden genageld of gelijmd en die uitzonderlijke sterkte en stabiliteit bieden. Een sterk, koolstofarm alternatief voor beton en staal. Het gebouw krijgt een nagenoeg geheel herbruikbare houten draagconstructie met demontabele balken en is uniek voor een universiteitsgebouw'. We zijn er trots op dat we dit project mogen realiseren'. 

Op de foto v.l.n.r.: Marc Horsten (afdelingshoofd Real Estate Tilburg University), Paul Hoeijmans (directeur Facility Services Tilburg University), Jos Jammers (directeur BAM Bouw en Techniek - Integrale Projecten Zuid), Paulina Snijders, (vice voorzitter van het College van Bestuur), Peter van der Horst (manager realisatie BAM Bouw en Techniek - Integrale Projecten Zuid) en Marc van Moorsel (Projectleider BAM Bouw en Techniek - Integrale Projecten Zuid) brengen een alcoholvrije toost uit op het nieuwe onderwijsgebouw van Tilburg University, Marga Klompé Building.