Huiselijkheid in een hightech omgeving: UMCG opent nieuwe IC Neonatologie

Huiselijkheid in een hightech omgeving: UMCG opent nieuwe IC Neonatologie

Op donderdag 29 september is de nieuwe afdeling IC Neonatologie van het Beatrix Kinderziekenhuis (BKZ) geopend met een mini-symposium en een rondleiding voor genodigden. Op 5 oktober wordt de nieuwe afdeling in gebruik genomen.

‘Het Beatrix Kinderziekenhuis heeft een belangrijke regionale functie’, zegt Eduard Verhagen, hoofd van het Beatrix Kinderziekenhuis. ‘Vanuit heel Noord-Nederland en in sommige gevallen ook uit andere regio’s komen te vroeg geboren of ernstig zieke baby’s naar het BKZ. Met de nieuwe hypermoderne afdeling IC Neonatologie kunnen we ook in de toekomst de beste zorg blijven bieden. En mede dankzij de steun van de Stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis hebben we de nieuwe afdeling nog mooier en beter kunnen maken.’


Te vroeg geboren baby’s

Eén op de tien baby’s wordt te vroeg (prematuur) geboren. Deze baby’s liggen vaak weken- of maandenlang in het ziekenhuis en lopen een risico op allerlei gezondheidsproblemen.  Op de IC Neonatologie van het BKZ wordt de meest kwetsbare groep pasgeborenen behandeld. Naast prematuur geboren kinderen met een zwangerschapsduur onder de 32 weken, worden hier onder andere ook baby’s met aangeboren hartafwijkingen behandeld en baby’s die al kort na de geboorte om een andere reden geopereerd moeten worden.


Huiselijkheid in een hightech omgeving

De nieuwe afdeling IC Neonatologie is ingericht met 16 eenpersoonskamers en 3 tweelingkamers die allen voorzien zijn van de modernste apparatuur. Bij het ontwerpen van de nieuwe afdeling is er goed gekeken naar de privacy van de ouders en rust voor van de pasgeborenen. In de kamers is zo veel als mogelijk een huiselijke sfeer gecreëerd. Ouders kunnen de ruimte eigen maken door bijvoorbeeld eigen foto’s op te hangen. ‘Het oogt intiemer en minder steriel’, zegt hoofdverpleegkundige Nelly Hoekstra. ‘Je bevindt je in een hightech omgeving, maar toch is het ons ook gelukt om een huiselijke sfeer te creëren.’Een nieuwe manier van werken

Ook voor de verpleegkundigen verandert er veel op de nieuwe afdeling. Voorheen lagen alle pasgeborenen namelijk dicht op elkaar in dezelfde ruimte. Nu is er meer ruimte voor privacy. Verpleegkundige kunnen de baby’s in de gaten houden via webcams, die ook in het donker een kraakhelder beeld geven. Ouders kunnen thuis op ieder gewenst moment live meekijken naar de beelden van hun kindje.Buidelstoelen

Voor de ontwikkeling van de pasgeboren en premature kinderen is buidelen ontzettend belangrijk. Hierbij wordt de baby gedurende een lange tijd op de blote borst van de ouder gelegd. Dit buidelen zorgt voor binding en minder stress bij zowel de baby als de ouders. Ook helpt het bij het op gang komen van borstvoeding. Om dit goed te kunnen doen zijn alle kamers voorzien van speciale buidelstoelen. Deze buidelstoelen zijn gefinancierd door de donateurs van de Stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis, die het verblijf van ouder en kind zo aangenaam mogelijk probeert te maken.

Realisatie

Samen met Trebbe en EQUANS heeft BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten Noord als bouwcombinatie in opdracht van het UMCG de nieuwe afdeling IC Neonatologie van het Beatrix Ziekenhuis gerealiseerd. We zijn er trots op dat wij als bouw- en installatiebedrijf door de bouw van de nieuwe IC Neonatologie een bijdrage kunnen leveren aan zorg voor de kleine patiënten van het Beatrix Ziekenhuis.