Start bouw nieuwe hoofdkantoor DSM in Maastricht

Co-CEO van DSM Dimitri de Vreeze en burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake leggen de eerste steen van het nieuwe, duurzame hoofdkantoor van DSM in Maastricht. Hiermee markeren ze de start van de bouwactiviteiten. Het nieuwe kantoor is ontworpen en wordt gebouwd door projectontwikkelaars EDGE en 3W real estate in samenwerking met bouwconcern BAM en partners.

Op 29 september 2022 hebben burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht, Dimitri de Vreeze Co-CEO van DSM, Jaco Meuwisse directeur van 3W real estate en Coen van Oostrom, CEO van EDGE, de eerste steen gelegd van het nieuwe DSM hoofdkantoor. Dit markeerde de start van de bouw. Het nieuwe hoofdkantoor in Maastricht wordt een innovatief duurzaam gebouw met een inspirerende gezonde werkomgeving. BAM Bouw en Techniek en partner EQUANS realiseren in opdracht van 3W real estate en EDGE het nieuwe thuis voor DSM.

Co-CEO van DSM Dimitri de Vreeze en burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake leggen de eerste steen van het nieuwe, duurzame hoofdkantoor van DSM in Maastricht. Hiermee markeren ze de start van de bouwactiviteiten. Het nieuwe kantoor is ontworpen en wordt gebouwd door projectontwikkelaars EDGE en 3W real estate in samenwerking met BAM Bouw en Techniek - Integrale Projecten Zuid en partners. (Aron Nijs Fotografie)

 

Het nieuwe hoofdkantoor, naar ontwerp van Broekbakema, wordt energieneutraal. In het ontwerp zijn zowel bij de nieuwbouw als de renovatie de hoogste duurzaamheidsnormen toegepast. Bovendien wordt het nieuwe gebouw Paris Proof waarbij het voldoet aan de klimaateisen van Parijs.

De bouw van het nieuwe hoofdkantoor is een bijzondere combinatie van een duurzame sloop van de voormalig bioscoop, het behoud van de ondergelegen parkeergarage, nieuwbouw op de parkeergarage en restauratie van de monumentale Ambachtsschool.

Frans den Houter, CFO Koninklijke BAM Groep: “Het nieuwe hoofdkantoor heeft hoge duurzaamheidsambities. Dit komt tot uiting in bijvoorbeeld de duurzame sloop, het hergebruik van materialen en de renovatie van de monumentale Ambachtsschool in combinatie met nieuwbouw voor een toekomstbestendig gebruik. De combinatie nieuwbouw en restauratie van een monument vraagt zowel om de laatste digitale kennis als ambachtelijk vakmanschap. Als BAM hebben we deze kennisgebieden in huis en kunnen we deze kennis doorgeven bij de bouw van bijzondere gebouwen zoals het nieuwe hoofdkantoor.”

Bij een kwalitatief hoogwaardig, duurzaam en innovatief kantoorgebouw van 6.700 vierkante meter is een integrale samenwerking van bouw en technische installatiedisciplines van groot belang. Met de samenwerking in dit project tussen BAM Bouw en Techniek en EQUANS is een sterke combinatie gevormd die in staat is om met innovatieve en duurzame oplossingen het verschil te maken.

“De saamhorigheid tussen de partners is goed merkbaar en brengt ons naar een hoger kwaliteitsniveau”, volgens Burney Kreugel, algemeen directeur Commercie en Business Development van EQUANS in Zuid-Nederland. “Door vroeg in het traject betrokken te zijn komen we samen tot de beste aanpak en uitvoering. We zijn trots dat we voor dit vooruitstrevende, slimme kantoor onze technische expertise kunnen inzetten.”

Het installatieconcept is eveneens gebaseerd op Paris Proof en WELL platinum. De WELL standaard heeft betrekking op de werkomgeving van de gebruikers. Zo wordt een deel van het gebouw voorzien van klimaatplafonds voor een hoger comfort in de kantoren. De regeltechniek voor de energie en het klimaat in het gebouw zijn ontwikkeld aan de hand van de concepten EDGE Next en Smart building. Samen met de meest moderne en duurzame technieken, zoals zonnecellen op een glazen dak en zonnepanelen in de gevel, wordt het een comfortabel en energieneutraal gebouw met een sterk staaltje techniek.

Meer informatie over de start van de bouw is te lezen in het persbericht van EDGE en 3W of op de website van DSM.