BAM en Bosman slaan handen ineen voor technische installaties nieuwe thuisbasis ABN AMRO

Bunnik, 26 oktober 2023 - Bosman en BAM Bouw en Techniek zijn een nauwe samenwerking aangegaan voor het verzorgen van de technische installaties voor de nieuwe thuisbasis van ABN AMRO in Amsterdam Zuidoost. Vanuit een VOF-constructie met de naam BBC (Bosman-BAM combinatie) zullen de twee bedrijven gezamenlijk bijdragen aan de technische installaties bij de herontwikkeling van ABN AMRO voor het ruim 100.000m2 grote gebouw. 

Het ABN AMRO kantoor uit de jaren tachtig wordt door Edge en BAM Bouw en Techniek herontwikkeld tot een Paris Proof gebouw en op een circulaire manier gerenoveerd en ingericht. Deze revitalisatie sluit aan bij de duurzame visie en purpose van ABN AMRO en is ontworpen in samenwerking met vastgoedontwikkelaar Edge en de oorspronkelijk architect van het gebouw Broekbakema.

Circa 70.000 m2 van het pand wordt hergebruikt. Veel van de materialen die bij de sloop vrijkomen, krijgen een nieuwe bestemming. Op het dak en de gevel van het complex komt 10.500 m2 zonnepanelen, waardoor het energieverbruik aanzienlijk wordt verminderd ten opzichte van het bestaande gebouw. Circulaire principes worden in elke fase van de herontwikkeling geïntegreerd.

Verder wordt er gebruik gemaakt van verschillende technologieën om de energetische efficiëntie van het gebouw te vergroten. Zo krijgt het gebouw ‘slimme plafonds’, die zijn voorzien van LED-verlichting, warmteregulering en sensoren die het binnenklimaat en de bezetting meten. Hiermee bevordert het gebouw ook het welzijn en de gezondheid van medewerkers. Als gevolg van onder andere al deze keuzes zal in ieder geval een BREAAM Excellent duurzaamheidscertificering worden toegekend.

ABN AMRO - broekbakema

Arjo van Geffen, algemeen directeur Bosman: “Met deze samenwerking bundelen we echt onze kennis en sterke kanten. Het is niet zo dat de ene partner deze techniek levert en de andere partner dat, we doen het echt samen. Het gevoel met BAM Bouw en Techniek was direct goed en we voelen elkaar naadloos aan. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om van elkaar te leren en samen een resultaat te leveren die above en beyond gaat. Op deze manier kunnen we de perfecte techniek leveren voor dit fantastische project bij ABN AMRO.”

 

Rick van Haren, projectdirecteur BAM Bouw en Techniek: ”Vanaf het eerste moment verloopt de samenwerking constructief en prettig. Gedurende de tenderfase heeft het tenderteam van Bosman veel expertise ingebracht op het gebied van SMART Buildings en beproefde installatieconcepten. Dit gecombineerd met de kennis en kunde van de afdeling planontwikkeling van BAM ontstond hierin een optimale werkwijze richting de prijsvorming. Ook over het feit dat de teamleden vanuit de realisatiefase direct waren aangehaakt, ben ik erg content.

Het nieuwe ABN AMRO kantoor wordt een inspirerende werk- en ontmoetingsplek die niet alleen beter is voor het klimaat maar ook voor de directe leefomgeving. De ingebruikname vindt naar verwachting in 2027 plaats.