Universitair Centrum Psychiatrie legt laatste steen richting oplevering nieuwbouw

Robert Schoevers, directeur UCP legt laatste steen

Bouwcombinatie BAM Trebbe Equans (BTE) vierde woensdag 11 oktober 2023 samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de laatste steenlegging van het nieuw te bouwen Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) in Groningen. Robert Schoevers, directeur UCP, had de eer om deze bijzondere handeling te verzorgen. Met deze laatste steen zijn er in totaal maar liefst 333.000 stenen gemetseld. De laatste steenlegging is alweer de derde mijlpaal die op het project gevierd wordt.

John Ottens, directeur BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten Noord: ‘We zijn er als bouwcombinatie trots op dat wij een bijdrage mogen en kunnen leveren aan een vriendelijke en fijne (werk)omgeving voor de patiënten en werknemers van het UCP.’

Samen bouwen aan duurzame en toekomstbestendige zorg
Het circa 15.500 m2 grote complex bestaat uit drie gebouwdelen en is ontworpen door de architectenbureaus Atelier PRO en Vakwerk Architecten. Het poligebouw telt vijf bouwlagen en biedt plaats aan de poliklinieken, staf en onderzoek. Het middendeel omvat twee bouwlagen en huisvest de centrale hal, therapieën en daktuinen. Het kliniekgebouw bestaat uit drie bouwlagen met verschillende klinieken en deeltijdbehandeling. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de aardbevingsbestendigheid van de constructie én het ontwerp is zodanig opgezet dat functieveranderingen in de toekomst gemakkelijk inpasbaar zijn. Op deze manier wordt er samen gebouwd aan duurzame en toekomstbestendige zorg. De bouw van het UCP startte eind april vorig jaar. Na elf maanden bouwen werd het hoogste punt gevierd. De volgende mijlpaal is de oplevering, deze staat voor begin volgend jaar gepland.

 

Voorspoedige bouw

De bouw- en de installatiewerkzaamheden van het UCP liggen in handen van de bouwcombinatie. Het gebouw staat al lang niet meer in de steigers, de focus ligt nu op de afbouw en het toewerken naar de oplevering. De bouw van het project gaat voorspoedig en ligt mooi op schema, reden voor deze feestelijke handeling. Niet in de laatste plaats als blijk van waardering naar de bouwplaatsmedewerkers en om ze te bedanken voor hun inzet.

‘Dankzij een goede samenwerking en wederzijds respect tussen de betrokken partijen kunnen we de laatste steenlegging vieren’, aldus Jan Olthof, directeur Bouw UCMG.
 

Het verhaal achter de techniek

Het bouwproces wordt vastgelegd in drie video’s. Het eerste deel is eerder al verschenen en behandelde onder andere het proces van ontwerp naar uitvoering en de visie van het gebouw waar het welzijn van de patiënt centraal staat. In de tweede video gaat de aandacht uit naar de toegepaste techniek in het gebouw en hoe deze bijdraagt aan een helende omgeving voor de patiënten van het UCP. Benieuwd naar het verhaal achter de techniek? Bekijk hier de videofilm Update UCP #2.