BAM verduurzaamt het IJssportcentrum Tilburg

In opdracht van het vastgoedbedrijf van de gemeente Tilburg en het Sportbedrijf Tilburg heeft BAM Bouw en Techniek het IJssportcentrum Stappegoor te Tilburg verduurzaamd.

Het gebouw van 7.670 m2 BVO dateert uit 1998 en huisvest een ijshockeybaan, horeca, retail en diverse kantoren. Het gebruik van het ijssportcentrum is sterk toegenomen door verruiming van het seizoen en openstellingstijden als gevolg van extra vraag naar ijstijd door diverse ijssporten die dagelijks plaatsvinden in deze accommodatie zoals; ijshockey, shorttrack, kunstrijden en curling. Een reden voor de gemeente om maatregelen te nemen om tot een energiezuiniger gebouw te komen.

IJssportcentrum Tilburg

BAM Bouw en Techniek hanteerde bij de energiebesparende maatregelen het Trias Energetica principe. Dit betekent in eerste instantie de energievraag beperken, vervolgens de openstaande energievraag zo veel mogelijk met duurzame energiebronnen invullen en tot slot de vraag naar fossiele brandstoffen tot een minimum beperken.

BAM Bouw en Techniek – Gebouwservices Zuid heeft, in samenwerking met BAM Bouw en Techniek – FM Services, naast bouwfysische verbeteringen ook aanpassingen gedaan in de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. De werkzaamheden vonden plaats tijdens de zomerstop van de ijshockeyclub die uitkomt in de Oberliga van de Duitse competitie. 

IJssportcentrum Tilburg

Verduurzaming
In een periode van 14 weken werden de bestaande installaties in twee technische ruimten compleet gedemonteerd en vervangen door nieuwe energiezuinige exemplaren. In deze relatief korte periode werden alle luchtbehandelingskasten inclusief kanaal-, leiding en isolatiewerk vervangen en voorzien van warmteterugwinning in combinatie met laag temperatuur verwarmers , waarbij twee luchtbehandelingskasten additioneel nog zijn uitgevoerd met koeling.

De luchtbehandelingskast voor de ijshal is compleet gerenoveerd in de vorm van energiezuinige EC-ventilatoren in combinatie met warmteterugwinning middels een twincoilsysteem geplaatst in afzuigkanalen van de ijshal . Deze luchtbehandelingskast is verder nog voorzien van een ontvochtigingsinstallatie zodat het absolute vochtgehalte in de ijshal niet boven de 5 gr/kg absoluut vocht uitkomt. De lucht inblaas in de ijshal geschiedt middels JETsystemen met motor gestuurde nozzles die op basis van RV- en CO2-gehalte de desbetreffende zones conditioneren.

In de nieuwe situatie geschiedt de opwekking van warmte en koude door een omkeerbare water/water warmtepomp die de restwarmte van de ijsmachine als bron gebruikt. In het opwekkingsproces is er tevens gebruikt gemaakt van een droge koeler voor het laden/ontladen van energie met behulp van de buitenlucht. De warmtepomp is verder gekoppeld met een drietal CV-ketels in cascade die het extra (piek)vermogen kunnen leveren bij koude dagen. Buiten de technische ruimten zijn de radiatoren in het gebouw vervangen door een laag temperatuur versie.

Voor de opwekking van warmtapwater voor de kleedruimten en de ijsveegmachine zijn er meerdere water/water booster warmtepompen geplaats. Verder zijn alle kleedruimten voorzien van nieuwe energiezuinige en waterbesparende douchesystemen. Ook de gehele regeltechniek van beide technische ruimten is compleet vervangen , waardoor de installatie onderdelen via afstandsbeheer en via history log systeem gefinetuned en bediend kunnen worden. 

Bouwfysisch is de voorgevel van gebouw voorzien van nieuw hoogwaardig isoleerde glas en de kierdichting van deuren en ramen is onder handen genomen. 

Prestaties

‘De huidige verduurzaming zal leiden tot een aanzienlijke reductie van het energieverbruik’, aldus Rob Wouters, projectleider bij de gemeente Tilburg. ‘Daarnaast heeft BAM goed meegedacht en nog aanvullende verbetervoorstellen aangedragen ten aanzien van comfortverhoging en energiereductie. Deze maatregelen worden momenteel door de Gemeente Tilburg onderzocht’. 

‘De gebruikers van het ijssportcentrum zijn zeer tevreden met het nieuwe klimaat’, vertelt Pieter Bax, technisch manager van het Sportbedrijf Tilburg. Men ervaart een kwaliteitsverbetering van het ijs en meer zuurstof in de lucht waardoor sportprestaties verbeteren, en daar doen we het toch voor’.

Afronding
BAM Bouw en Techniek heeft recent de werkzaamheden afgerond met het plaatsen van 120 stuks PV- panelen. De opgewekte elektriciteit zal gebruikt worden om de elektrische energie voor de warmtepompen en ontvochtigingsinstallatie te compenseren.   
 

IJssportcentrum Tilburg

Het IJssportcentrum Tilburg is de thuisbasis voor verenigingen en evenementen. o.a. voor ijshockey, shorttrack, kunstrijden en curling. Foto: Tilburg Trappers - Arie Leeuwesteijn