Robot print BIM-tekeningen op betonvloer: ‘meer efficiëntie en minder fouten’

Digitalisering is één van de drie belangrijkste pijlers binnen BAM. Naast industrialisatie en duurzaamheid. Robotisering is een onderdeel van deze pijlers en één van de bouwstenen die we binnen BAM gebruiken.

De bouwstenen zijn alle toepassingen op het gebied van digitalisering die waarde kunnen toevoegen op projecten.

Bij BAM Bouw en Techniek krijgt digitalisering ook een steeds prominentere rol in de uitvoering op de bouw. Wij zetten bij bouwprojecten de zogeheten BIM-printer in om tekeningen vanuit BIM geautomatiseerd op ware grootte uit te tekenen op de betonvloer om de (scheidings-)wanden, muren en deuren exact te positioneren. Deze robotprinter zorgt voor een snelle en nauwkeurige maatvoering van de elementen.

Nauwkeuriger en sneller bouwen met BIM
Een BIM-model interpreteren en vertalen naar de bouwplaats vraagt veel voorbereidend werk. De ‘BIM-printer’, tekent digitale plannen op ware grootte uit. De robot is een bijzonder handig hulpmiddel bij het plaatsen van scheidingswanden met complexe geometrie en hoeken. "Dankzij de robot kunnen we menselijke fouten voorkomen. Bovendien kunnen we ook met een hogere snelheid plannen uittekenen.”