BAM levert Chirurgisch Dagcentrum in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen op

22 december 2023 – Vandaag leverde BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten Noord de laatste fase van het Operatiecentrum in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen op, het Dagcentrum. Met zes nieuwe operatiekamers en een compleet nieuw Chirurgisch Dagcentrum is het ziekenhuis weer een stap dichterbij een toekomstbestendig gebouw.

Chirurgisch Dagcentrum WZA Assen

Het WZA is al een aantal jaren aan het verbouwen, verbeteren en renoveren met als doel om ook in de toekomst de best passende zorg te kunnen leveren. Zo zijn de Intensive Care, het Ouder en Kind-centrum en de Huisartsenpost reeds gerenoveerd. 

Na een aanbestedingstraject is BAM in 2021 gestart met de bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden voor het vernieuwde Operatiecentrum. Het werk omvatte onder andere de realisatie van zes operatiekamers met opdek en steriele opslag, kleedruimtes met kantoren, een kantine, een verkoeverkamer en een dag-verpleegafdeling. Naast BAM was Bouwbureau RHDHV als adviseur aangehaakt, Goudstikker de Vries trad op als constructeur en tot slot verzorgde Leeuwenkamp Architecten het ontwerp. De werkzaamheden waren opgesplitst in drie fasen, te weten: Operatiekamers, Dagverpleging en Ganggebied. Fase 1, Operatiekamers, is in april dit jaar al opgeleverd en in gebruik genomen door het ziekenhuis. 

Modernste technologie
Het nieuwe Operatiecentrum is voorzien van de modernste technologie. Zo is met name het luchtbeheerssysteem een technisch hoogstandje – het WZA is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland die dit systeem gebruikt. Dit moderne luchtverversingssysteem is energiezuiniger, werkt sneller en creëert een grotere steriele zone. Om dit alles te kunnen realiseren is op bovenop het OK-complex een technische ruimte gesitueerd met negen nieuwe luchtbehandelingskasten.  

Het WZA gaat door
Met de oplevering van het Operatiecentrum komt voor nu een einde aan de jarenlange samenwerking met het WZA. 

Projectdirecteur Martijn Ruijg zegt hierover: “We bedanken BAM en met name uitvoerder Arnold de Jong voor zijn tomeloze inzet.” 

Naar verwachting kunnen patiënten in april 2024 bij het nieuwe Chirurgisch Dagcentrum terecht, voor het WZA het moment om te starten met de bouw van een Oncologisch Dagcentrum.