Van een paar uurtjes meelopen tot meedraaien; het kan met een afstand tot de arbeidsmarkt

Denken in mogelijkheden en niet in beperkingen, dat is wat onze collega Bert Mondria, projectmanager bij BAM Bouw en Techniek – Gebouwservices doet als hij in contact komt met EEGA Plus, een organisatie die mensen begeleidt naar werk met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze zijn voor Susanne op zoek naar een mooie plek waar ze als het ware stage kan lopen en zo kan ervaren hoe het is te werken bij een organisatie als BAM. Ze heeft namelijk aangegeven ontzettend handig te zijn en het superleuk te vinden om haar handen letterlijk uit de mouwen te steken. We spraken met Susanne, die inmiddels al bijna een jaar aan het werk is bij BAM en binnenkort zelfs start met de opleiding tot timmerkracht.

In de mooie keet op het terrein van het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn spreken we met Susanne, Henri, werkvoorbereider en Evert, timmerman en de dagelijkse begeleider van Susanne. BAM Bouw en Techniek – Gebouwservices is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud bij het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. Dat ze alle drie goed op elkaar zijn ingespeeld begint al bij het voorstelrondje. Ze maken nog net niet elkaars zinnen af. 

Kleine stapjes maken groots resultaat

Susanne is in januari gestart met meelopen bij BAM onder de vleugels van Henri. Ze was namelijk op zoek naar een leuke werkplek waar ze, laagdrempelig en zonder verwachting kon proeven aan het leven als timmerkracht. “We vonden het ontzettend leuk om Susanne op te nemen in ons team”, vertelt Henri. “Zonder enige verwachting eens kijken of dit werk iets voor haar kan zijn. Geen druk, maar volledig vrijblijvend. Dat werkte ontzettend goed, want wat is ze gegroeid het afgelopen jaar! Stapje voor stapje ging ze steeds meer werkzaamheden zelf uitvoeren voor het Gelre Ziekenhuis.” 

BAM Bouw en Techniek Gebouwservices Gelre Ziekenhuizen

Toen Susanne startte liep ze een paar uurtjes mee met Evert. Gewoon om eens te kijken wat ze van dit werk vond. “Inmiddels werkt ze ook zelfstandig aan een aantal mooie klussen én werkt ze hier drie dagen per week!”, vertelt Evert.

Met mijn handen werken en elke dag wat leren 

“Ik heb het ontzettend naar m’n zin in mijn stage bij BAM”, vertelt Susanne. “Ik wist altijd al wel dat ik het leuk vond om met mijn handen te werken en ik ben ook echt een pietje precies. Dat ik dat nu ook echt in de praktijk kan brengen, dat vind ik ontzettend leuk!” Liep ze eerst alleen mee, nu gaat ze er ook zelf op uit en pakt ze onder begeleiding ook zelfstandig opdrachten op. “De opdrachten die ik hier doe, zijn zo afwisselend, waardoor ik elke keer heel veel leer. Zo heb ik in een aantal ruimtes raamfolie geplakt, mijn eerste gispwandje geplaatst in een piketkamer die wordt omgebouwd tot geboortekamer. Daar ben ik best wel trots op.” En ze doet veel meer vult Evert aan. “Ze helpt mee met allerhande klussen, zoals het meehelpen met het aanpassen van afzuiging in de OK, het monteren van deurbeslag, het plaatsen van een systeemplafond en ga zo maar door. Ze loopt mee, kijkt mee en leert het ook te doen. En dat plakken van die raamfolies, daar heeft ze echt talent voor! Een werk wat we graag door haar laten doen, want dat kan ze het beste van ons allemaal.” Omdat de onderhoudsklussen uitgevoerd worden in een ziekenhuis wat volledig operationeel is, is ook de afstemming met gebruikers ontzettend belangrijk en werk je om de patiënten en het ziekenhuispersoneel heen. “Ook hier leert Susanne heel veel van”, vult Henri aan.

Susanne aan het werk

Heldere doelen 

Belangrijk in het proces is duidelijkheid. Elke ochtend wordt er gestart met een kop thee en nemen ze met elkaar de dag door. “We bespreken aan de hand van de werkbon wat we gaan doen en bespreken welke zaken Susanne zelfstandig kan oppakken", vertelt Evert. Een ding wat zeker is bij beheer en onderhoud is dat geen dag hetzelfde is. Maakt dat het niet extra lastig voor Susanne vanwege haar autisme? “Nee, dat gaat ontzettend goed. Net als bij een leerling-timmerman, je begint bij het begin. Je legt uit wat je gaat doen en zo creëer je overzicht, dat is fijn voor Susanne. We hebben duidelijke doelen met elkaar afgestemd en dat evalueren we elke week. Op het moment dat er dingen niet goed lopen, dan bespreken we dat met elkaar. Wij kijken dan ook duidelijk vanuit de begeleiding hoe wij dit de volgende keer beter kunnen communiceren of aangeven. Je moet hiervoor ook zelfkritisch zijn. We hebben daar een goede modus in gevonden”, aldus Henri. “Het is ontzettend fijn om zo met elkaar het gesprek aan te gaan, waarin heel duidelijk de focus ligt op mijn taken en doelen. Zo weet ik waar ik precies aan toe ben”, vult Susanne aan.

De initiële stage werd verlengd, omdat zowel Susanne, BAM als het Gelre Ziekenhuis ontzettend tevreden zijn met haar werk! En nu gaat dat zelfs een stapje verder en zijn BAM en EEGA Plus hard aan het werk om een studietraject voor Susanne op te tuigen. Zodoende kan ze straks ook echt haar diploma gaan halen en als allround timmerkracht aan de slag. “Dat is toch het mooiste resultaat! Haar zo zien opbloeien en mooie stappen te zien maken. Dat maakt ons allemaal hartstikke trots!” Dat ze dat ook echt zo in de praktijk brengen, blijkt ook uit een spreuk die pontificaal in de keet hangt: “Beter kleine stapjes die het halen dan grote die falen.” Dit team werkt ook echt op deze wijze. Dat we mensen als Susanne een kans geven in ons bedrijf maakt ons alleen maar extra trots!