Duurzaam gebouw Rijkswaterstaat bijna klaar

(Nieuwsbericht gemeente Haarlem) Haarlem, 27 maart 2023.  

In Schalkwijk Midden te Haarlem wordt dit voorjaar het nieuwe pand van Rijkswaterstaat opgeleverd. Het oude gebouw waar vroeger de FIOD zat, is daarvoor op een bijzondere manier gerenoveerd.

Schalkwijk Midden verandert de komende jaren van een kantorengebied naar een woon/werkgebied met veel groen. Het nieuwe pand van Rijkswaterstaat past daar goed in.

Het oude FIOD-gebouw is duurzaam gerenoveerd. Foto door Michel Campfens.

Het oude FIOD-gebouw is duurzaam gerenoveerd. Foto door Michel Campfens.

Veel Haarlemmers kennen het oude FIOD-gebouw nog wel: een blokkendoos met vaalgele kozijnen. Het gebouw is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. en de nieuwe huurder is Rijkswaterstaat. Om het pand klaar te maken voor verhuur, is het op een duurzame manier gerenoveerd. Hierbij zijn veel oude onderdelen hergebruikt.

Rijp voor de sloop

Projectmanager Bertil Groot van BAM Bouw en Techniek is trots op de duurzame renovatie. “Het oude pand leek op het eerste oog rijp voor de sloop. Het was gesloten en donker, en ook technisch voldeed het niet meer aan de eisen. Maar de basis was goed. We konden het betonnen karkas bijna helemaal laten staan. We hebben alleen de naar binnen staande erkers naar buiten gekeerd voor meer licht en meer vloeroppervlak. Op de begane grond zijn delen van de bestaande betonnen gevels verwijderd en voorzien van glazen puien. Daarnaast is van herbruikbaar hout een vergadercentrum bijgebouwd. Bovenop die uitbouw komt een daktuin.”

Ook de binnenkant van het gebouw was verouderd. “Voordat we aan de slag gingen, zijn we per onderdeel gaan kijken wat we nog konden gebruiken. Alles dat nog bruikbaar was hebben we gemarkeerd met gele stickertjes, tot oude datakasten aan toe. Van oude plafondplaten hebben we akoestische wandpanelen laten maken. Omdat de binnenkant van metaal is, kunnen de panelen ook worden gebruikt als magneetbord.

Zo zag het FIOD-gebouw er uit voor de duurzame renovatie.

Zo zag het FIOD-gebouw er uit voor de duurzame renovatie.

Industriële uitstraling

“We hebben in het gebouw geen nieuwe systeemplafondplaten meer geplaatst. In gebouwen komen tegenwoordig meer technische installaties dan vroeger. Als je daar nog een systeemplafond onder bevestigt, wordt het plafond te laag. Bij een technische organisatie als Rijkswaterstaat past een industriële uitstraling. Het is niet erg om de techniek deels zichtbaar te houden. De betonnen palen die door de verdiepingen heen lopen, hebben we ook bewust niet opnieuw gestukt of bekleed.”

Niet alle materialen konden worden hergebruikt. “Circulair renoveren is mooi, maar je wilt ook een gebouw opleveren dat voldoet aan de eisen van deze tijd, bijvoorbeeld qua energieverbruik. We wilden graag de grote HR cv-ketel blijven gebruiken, maar bij inspectie bleek die niet meer te voldoen. Nu hebben we gekozen voor 3 kleine cv-ketels die samenwerken met de 2 grote warmtepompen op het dak. Straks verbruiken we nog maar 10 procent van het gas dat voorheen in dit gebouw werd verstookt. We zijn van energielabel F naar energielabel A+ gegaan.”

Akoestische wandpanelen van oude plafondplaten. Foto door Michel Campfens

Akoestische wandpanelen van oude plafondplaten. Foto door Michel Campfens

Moderne lampen van oude visnetten

Maar ook bij het aanschaffen van nieuwe onderdelen van de inrichting is gelet op duurzaamheid. “Er hangen lampen die door een 3D-printer zijn geprint, van gerecyclede visnetten. Op de vloer liggen steenstrips van gerecycled materiaal. En we proberen zoveel mogelijk te kiezen voor bouw- en installatiematerialen die later makkelijk ergens anders opnieuw in te zetten zijn.”

“Slechts 5 procent van de gesloopte materialen is weggegooid. Spullen waar we echt niets meer mee konden zijn door een duurzame samenwerkingspartner gedemonteerd en worden weer ergens anders gebruikt. Een partij oude vloertegels bijvoorbeeld, waar nu een standhouder weer blij mee is.”

Werken en wonen in het groen

Het nieuwe pand voor Rijkswaterstaat wordt deze zomer opgeleverd. Het pand is onderdeel van de herontwikkeling van Schalkwijk. Het hele gebied gaat de komende jaren flink veranderen. Schalkwijk krijgt ruim 3500 nieuwe woningen in gezellige buurten met veel groen, winkels, horeca, voorzieningen en een OV-knooppunt waar je makkelijk kunt overstappen. Op vele plekken in de wijk zijn de eerste resultaten al te zien.

Tekst: Marjolein Niestadt | Fotografie: Michel Campfens. Klik hier voor het originele nieuwsbericht.

De binnenkant van het gebouw. De betonpalen blijven onbekleed. Foto door Michel Campfens.

De binnenkant van het gebouw. De betonpalen blijven onbekleed. Foto door Michel Campfens.