Nieuwbouw Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen bereikt hoogste punt

UCP feestelijke handeling hoogste punt

Het hijsen van de vlag, met v.l.n.r. Arjan Sixma, Directeur Operatie Noord-Nederland bij Equans, Ate van der Zee, Voorzitter RvB UMCG, Geert Klein Lebbink, Adjunct-directeur bij Trebbe Bouw en John Ottens, Directeur Integrale Projecten regio Noord bij BAM Bouw en Techniek © foto Digna ten Napel 

Groningen, 30 maart 2023 – Na een bouwtijd van elf maanden is het hoogste punt bereikt van het nieuwe Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) in Groningen. Om deze bijzondere mijlpaal te vieren, hesen Bouwcombinatie BAM Trebbe Equans (BTE) en Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) samen de vlag. Naar verwachting wordt het UCP begin 2024 opgeleverd. Het nieuwe UCP maakt onderdeel uit van UMCG Bouwt, de grote uitbreidings- en vernieuwingsopgave waarmee wordt gewerkt aan de toekomst van gezondheidszorg in Noord-Nederland

Healing environment
Het bieden van een healing environment staat centraal in het ontwerp. Gastvrij, warm en rustgevend. Het gebouw nodigt, door de groene beweegtuin, uit om naar buiten te gaan. Alle patiëntenkamers zijn gericht op de ochtendzon, terwijl de huiskamers en de daktuinen zijn gericht op de middagzon. Vanuit de kamers kijken de patiënten uit op de nabijgelegen Oosterparkwijk. Door de kamers letterlijk naar de maatschappij te richten, worden patiënten uitgenodigd deel te blijven nemen aan het ‘normale’ leven. Het nieuwe UCP, gelegen aan de oostzijde van het UMCG-terrein, wordt met een luchtbrug verbonden met het centraal medisch complex van het UMCG.

Met aandacht en zorg voor de omgeving
Het zorg- en bedrijfsproces van het UMCG moet altijd doorgaan en dit vraagt om uitgekiende bouwplaatslogistiek, met onder meer just-in-time leveringen en flexibiliteit van het uitvoeringsteam. Omdat het UCP op het ziekenhuisterrein direct naast het Beatrix Kinderziekenhuis wordt gebouwd, is er extra aandacht om de overlast voor de patiënten tot een minimum te beperken.

 

Jan Olthof, directeur Bouw UMCG: "Vandaag vieren we dat het hoogste punt van de nieuwbouw van het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) is bereikt. Een mooie mijlpaal. Het is best complex om de bouwlogistiek op ons ziekenhuisterrein in de binnenstad van Groningen te organiseren. De zorg gaat altijd voor en dat vraagt om flexibiliteit. Het is mooi om te zien dat we op schema liggen. Niet geheel onbelangrijk omdat dit een van de vele bouwprojecten van het UMCG is. Het is de schakel naar andere projecten in 2024." 

 

Duurzame en toekomstbestendige zorg
Het circa 15.500 m2 grote complex bestaat uit drie gebouwdelen en is ontworpen door de architectenbureaus Atelier PRO en Vakwerk Architecten. Het poligebouw telt vijf bouwlagen en biedt plaats aan de poliklinieken, staf en onderzoek. Het middendeel omvat twee bouwlagen en huisvest de centrale hal, therapieën en daktuinen. Het kliniekgebouw bestaat uit drie bouwlagen met verschillende klinieken en deeltijdbehandeling. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de aardbevingsbestendigheid van de constructie én het ontwerp is zodanig opgezet dat functieveranderingen in de toekomst gemakkelijk inpasbaar zijn. Op deze manier wordt er samen gebouwd aan een duurzame en toekomstbestendige zorg.

Artist Impression UPC Groningen_persbericht.jpg

Artist Impression Universitair Centrum Psychiatrie © Atelier PRO en Vakwerk Architecten

Ter ere van het hoogste punt is een video over de realisatie van het UCP gemaakt. In deze video vertellen de architecten van Atelier PRO en Vakwerk Architecten over het ontwerp, vertelt het UMCG de succesvolle samenwerking tussen alle partijen en informeert de hoofduitvoerder van Bouwcombinatie BTE ons over de bouwperiode. Deze video is de eerste van drie video’s die opgenomen worden gedurende de bouwperiode.