'De HER' het eerste bijna volledig circulair gebouwde milieupark in Rotterdam

Rotterdam maakte vrijdag 21 april symbolisch de stap door de deur naar een circulaire toekomst; het startsein voor de bouw van een nieuw milieupark aan de Bovendijk in Rotterdam. Op dit milieupark komt ook een circulair centrum, de zogenaamde Upcycle Mall. Bij de bouw van zowel het milieupark als de Upcycle Mall wordt zoveel mogelijk gewerkt met al gebruikte materialen. De verwachte opening is voor de zomer van 2024.

Wethouder Karremans (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit): “Op dit milieupark kunnen Rotterdammers straks niet alleen spullen weggooien in de containers, maar ook spullen doneren op het zogenaamde doneerplein. Deze spullen krijgen een tweede leven in De Her. (op 25 januari 2024 is de Upcycle Mall officieel omgedoopt tot ‘De HER’). Dit is niet zomaar een milieupark, maar een milieupark gericht op de toekomst. Een toekomst waarin we afval gebruiken als grondstof.”

Start bouw Upcycle mall
v.l.n.r. Marcel Baas (Rayonmanager midden, Roelofs), Jiva Jaliens (Manager Inzameling en Hergebruik Stadsbeheer, Gemeente Rotterdam), Marc van Leeuwen (Directeur Projectmanagement & Engineering Stadsontwikkeling, Gemeente Rotterdam), Marc Verheijen (Architect, Gemeente Rotterdam), Kees Boot (Directeur, Ingenieursbureau Boot), Jeroen Zandboer (Manager Duurzaamheid, BAM Bouw en Techniek), Jeroen Grosfeld (N3O architecten).

‘De HER’
Het gebouw van ‘De HER’ was jarenlang een laboratorium in Delft. Dat pand is vorig jaar uit elkaar gehaald en verhuisd naar een opslag in Rotterdam. Aan de Bovendijk wordt het weer opnieuw opgebouwd en krijgt het een nieuwe functie.

Op het nieuwe milieupark kunnen Rotterdammers hun spullen inleveren. Of ze geven het aan De HER, een plek waar bewoners kunnen zien, leren en ervaren wat circulariteit is. Bezoekers kunnen zien hoe je spullen langer kunt gebruiken. Maar ook dat van Rotterdams afval dat bij de milieuparken terechtkomt, nieuwe spullen gemaakt kunnen worden. Als we spullen langer gebruiken en van oude spullen nieuwe spullen maken is dat beter voor het milieu, beter voor het klimaat en beter voor de portemonnee. 

In De HER kunnen circulaire makers zich ontwikkelen. Circulaire ondernemers kunnen zich er vestigen. Er is veel aandacht voor educatie. Schoolklassen zijn welkom voor een excursie. Scholieren en studenten vinden er circulaire leer-/werktrajecten, stageopdrachten en onderzoeksplekken. En er komen werkplaatsen waar met het afval van Rotterdammers andere mooie spullen gemaakt worden.

Circulair bouwen
In de bouw wordt nog vaak gebruik gemaakt van nieuwe materialen. Hergebruik van volledige gebouwen, zoals de Upcycle Mall, komt ook nog weinig voor in Nederland.

Wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen): “Elke keer als we nieuwe grondstoffen moeten winnen kost dat veel geld én gaat dat gepaard met CO2 uitstoot. Terwijl het hergebruiken van bouwmaterialen aanzienlijk beter is voor het milieu.”

Gemeente Rotterdam heeft de ambitie om in 2030 het gebruik van primaire grondstoffen te halveren. 60% van het Rotterdamse afval is afkomstig van de bouwsector. De kennis die wordt opgedaan met een groot pilotproject als dit, wil de gemeente breder gaan inzetten met het doel meer circulair te bouwen. 

Samenwerking
De bouw van het nieuwe milieupark met De HER wordt gerealiseerd met diverse partners: BAM Bouw en Techniek, N3O architecten, Ingenieursbureau BOOT, BBN Adviseurs, Adviesbureau DGMR, GKB, Raadgevende Ingenieurs IMD, Roelofs, Sweco, Vic Obdam, Yuverta, Retro Bridge, BAM Advies & Engineering, Adex Groep, Prince Cladding Obdam BV, Peinemann, Maasdam, Van Delft Groep, BAM Modulair, Orange Climate, Van der Padt Deuren BV en De Bende BV.

Naamwedstrijd
Voor het gebouw en het milieupark werd nog een passende naam gezocht. Sinds 25 januari 2024 is de Upcycle Mall officieel omgedoopt tot ‘De HER’.

Voor meer informatie: De HER - Rotterdam Circulair

Een artist impression van de Upcycle Mall aan de Bovendijk