BAM Bouw en Techniek start met verbouw Martini Academie in Martini Ziekenhuis Groningen

Groningen, 16 juni 2023 – BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten Noord is gestart met de interne verbouwing van de Martini Academie in het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Opleiding en onderzoek op een centrale plek

De Martini Academie bestaat uit het Wetenschappelijk Instituut en de onderwijsafdeling van het Martini Ziekenhuis. In de Martini Academie kunnen zorgprofessionals binnen dit topklinisch ziekenhuis terecht voor opleidingen, stages, trainingen en ondersteuning bij wetenschappelijk onderzoek. De Martini Academie is momenteel gehuisvest op meerdere locaties binnen het Martini Ziekenhuis in zones waar ook primaire zorg plaatsvindt. Om zowel de primaire zorgprocessen te optimaliseren als de bereikbaarheid en zichtbaarheid van de Martini Academie te vergroten, heeft het ziekenhuis besloten de Martini Academie als geheel op de vierde verdieping van het renovatiedeel van het ziekenhuis te situeren.

Bouwkundig perceel

BAM Bouw en Techniek is tijdens de realisatiefase verantwoordelijk voor algehele coördinatie en uitvoering van de bouwkundige werkzaamheden. De installatietechnische werkzaamheden worden uitgevoerd door Equans. BAM en Equans werkten vanaf de beginfase in het bouwproces nauw samen om de installaties goed af te stemmen op de bouwkundige werkzaamheden. Het ontwerp van de vernieuwde Martini Academie is gemaakt door SW architecten, Mul BV ontwerpers & adviseurs is verantwoordelijk voor het installatie-ontwerp. Andere betrokkenen partijen zijn o.a. Gispen voor de losse inrichting en A&F voor de vaste inrichting.

Bijzondere overlegruimte

In het ontwerp van de vernieuwde Martini Academie is een ambulance, die volledig wordt gestript en op deze manier kan worden gebruikt als overlegplek, opgenomen. Op woensdag 31 mei is de ambulance met een door BAM gesponsorde kraan op de vierde verdieping gehesen, een bijzonder moment.

Martini Academie in Martini Ziekenhuis Groningen
Fotografie: HARMEN VAN DER VAART

Aandacht voor de omgeving

Tijdens de interne verbouwing van de vierde verdieping (ca. 1.800 m2 bvo), blijft het overige gedeelte van het gebouw in gebruik. Er wordt met zorg rekening gehouden met de omgeving, met name in relatie tot de logistiek en bevoorrading en geluids- en stofoverlast.

John Ottens, Directeur Integrale Projecten Noord bij BAM Bouw en Techniek: “We kijken ernaar uit om te starten met deze mooie interne opgave voor de Martini Academie. Tijdens de realisatie zal het ziekenhuis in bedrijf blijven. Dit vraagt om goede onderlinge afstemming, communicatie en aandacht voor de omgeving. We zijn trots om bij te kunnen dragen aan het optimaliseren van de Martini Academie en ervoor te zorgen dat de zorgprofessionals van het Martini Ziekenhuis straks op één centrale plek terecht kunnen voor opleiding en onderzoek.”