Eerste paal voor nieuwe eenheidsbureau de grond in

Met een gezamenlijke druk op een symbolische knop sloegen hoofdofficier van justitie Margreet Fröberg, locoburgemeester Robert van Asten en waarnemend politiechef Tolga Koklu vrijdagmiddag 30 juni de eerste paal voor het nieuwe eenheidsbureau van de politie-eenheid Den Haag. ‘In het nieuwe gebouw beschikken we straks over alles wat de politie nodig heeft.’

Met het slaan van de eerste paal is de bouw van het nieuwe eenheidsbureau officieel gestart. Naar verwachting heeft bouwer BAM Bouw en Techniek – Speciale Projecten tot oktober van dit jaar nodig om de heiwerkzaamheden te voltooien. ‘In aanloop naar dit moment zijn er verschillende momenten geweest waarop we ons afvroegen welke kant het met de nieuwbouw op zou gaan, maar ik ben blij dat we hier nu staan’, zegt Tolga in zijn toespraak op de ingetogen, maar feestelijke bijeenkomst waar zo’n zestig genodigden uit de hele politieorganisatie en partnerorganisaties aanwezig zijn.

Medewerkersparticipatie
Volgens Tolga is medewerkersparticipatie in de afgelopen jaren maximaal ingezet bij de totstandkoming van de plannen. ‘Medewerkersparticipatie is heel erg goed toegepast in de voorbereidingen en ik zie dat hier ook vertegenwoordigers van verschillende afdelingen aanwezig zijn. Het wordt een mooi huis. Ik kijk ernaar uit om hier over een jaartje of twee te gaan werken.’

eerste paal eenheidsbureau Den Haag

Duurzaamheid & activiteitgericht werken
In zijn toespraak gaat Tolga verder in op duurzaamheid, zowel over ontwikkelingen binnen de eenheid als duurzaamheid van het nieuwe pand, waarbij het streven is hiervoor de zogenoemde BREEAM Excellent certificering te halen. Ook gaat hij in op anders, dan wel activiteitgericht, werken dat door de pandemie een flinke boost heeft gekregen en waarmee de eenheid – ook in het nieuwe pand – nog een stap verder wil gaan.

Levendige stadswijk
Aansluitend volgde locoburgemeester Robert van Asten, die als wethouder tevens stedelijke ontwikkeling in zijn portefeuille heeft, met een korte toespraak waarin hij de ontwikkelingen op de Binckhorst en de veranderingen in de stad beschrijft. ‘Dat we hier staan, op het terrein van de politie waar straks een prachtig gebouw gaat komen waar 2.200 mensen een werkplek gaan vinden, is eigenlijk wat we nastreven voor de Binckhorst: een levendige stadswijk met een hoop werkgelegenheid.’

Mensen bij elkaar
Hoofdofficier van justitie Margreet Fröberg ziet in het nieuwe gebouw kansen op het gebied van een nog betere samenwerking. ‘Dit is een mooi moment. De bouw van het nieuwe politiebureau betekent ook er mensen bij elkaar worden gezet die voor het Openbaar Ministerie belangrijk zijn om bij elkaar te hebben, denk aan de Dienst Regionale Informatie Organisatie en de Dienst Regionale Recherche. En natuurlijk krijgt ook onze gezamenlijke ZSM een plek in dit pand.’

Planning bouw
BAM Bouw en Techniek heeft naar verwachting tot oktober van dit jaar nodig om de heiwerkzaamheden te voltooien. Tijdens de bouwvak ligt het werk stil. Eind september start BAM vervolgens met de opbouw van de kranen, waarna tussen oktober 2023 en juni 2024 de zogenoemde ruwbouw plaatsvindt. Volgens de huidige planning wordt het pand in september 2025 opgeleverd. Het nieuwe eenheidsbureau wordt een zo open mogelijk gebouw dat aansluit bij de omgeving. Het ontwerp van het Delftse architectenbureau cepezed is gericht op de toekomst, waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

Nieuwbouw vervangt vier panden
Het nieuwe eenheidsbureau vervangt vier andere panden. Naast het huidige hoofdbureau aan de Burgemeester Patijnlaan in Den Haag zijn dat de panden aan de Elisabethhof in Leiderdorp, de Parkweg in Voorburg en de Overgoo in Leidschendam. Deze panden worden na de verhuizing, naar verwachting eind 2025, afgestoten. In het pand komen zo’n 2.200 mensen te werken.

Meer informatie
Omliggende bedrijven en bewoners worden gedurende de bouw geïnformeerd over actuele ontwikkelingen door middel van informatiebulletins. Heeft u belangstelling om de bouw te volgen, of wilt u meer weten over het toekomstige eenheidsbureau? Bezoek dan regelmatig de speciale pagina op politie.nl.