Geveke en BAM tekenen overeenkomst verbouw Groninger Archieven

Geveke Bouw, BAM Bouw en Techniek en de Groninger Archieven hebben maandag de aannemingsovereenkomst voor de verbouw van de Groninger Archieven ondertekend. 

Jan Drogt van LindHorst huisvestingsadviseurs nam als bouwbegeleider van het traject het woord en liet weten dat we “voorzichtig begonnen zijn”. Tegelijkertijd merkte directeur Eddy de Jonge van de Groninger Archieven op dat er al volop gesloopt en verder veel voorbereid is. “Wij zijn blij met hoe voorspoedig de verbouwing verloopt.” 

“En binnenkort beginnen we al met de opbouw van de eerste ruimtes,” vertelde Martijn Gils, directeur van Geveke Bouw. Als aannemer is Geveke Bouw verantwoordelijk voor de gehele bouw, van sloop en opbouw tot het inplannen van de onderaannemers.

“Het is mooi om te werken aan een opdracht van een partij waar we zelf ook vaak komen. Wij zijn hier regelmatig te vinden om bouwdossiers voor andere projecten in te zien.” Voor Robert Drenth, manager realisatie bij BAM Bouw en Techniek, geldt hetzelfde. Medewerkers van BAM komen ook vaak bij de Groninger Archieven om meer informatie te vergaren voor opdrachten. Gedurende de realisatie is BAM verantwoordelijk voor de installatietechnische werkzaamheden.

 

Ondertekening Groninger Archieven BAM Bouw en Techniek en Geveke Bouw

Ondertekening samenwerking, v.l.n.r. Robert Drenth, Manager Realisatie BAM Bouw en Techniek, Martijn Gils, Algemeen Directeur Geveke Bouw, Eddy de Jonge, Directeur Groninger Archieven

Stimuleren van ontmoeting

De Groninger Archieven zijn al 25 jaar gevestigd aan het Cascadeplein in Groningen. Waar voorheen de focus lag op het beheer van de collectie, is gedurende de afgelopen jaren het gebruik en het beschikbaar stellen van de collectie steeds belangrijker geworden. De Groninger Archieven ontvangen veel verschillende bezoekers, van onderzoekers tot schoolklassen tot deelnemers aan projecten, en willen de ontmoeting tussen hen stimuleren. Dit resulteert in de wens voor een nieuwe inrichting: open, uitnodigend en gericht op ontmoeting en onderzoek. Het ontwerp dat invulling geeft aan deze wens is gemaakt door Architectenbureau INBO.

Collectie blijft beschikbaar

De verwachting is dat de verbouwing medio 2024 klaar is. Tijdens de verbouwing blijft het voor bezoekers mogelijk om originele stukken in te zien bij de Groninger Archieven. Vooraf een plek reserveren en stukken aanvragen is hierbij noodzakelijk.