BAM test de boorrobot

Duurzaamheid, industrialisatie en digitalisering zijn naast veiligheid de hoofdpunten in onze strategie; building a sustainable tomorrow.

Bij BAM Bouw en Techniek omarmen wij deze thema's en passen wij duurzame en technologische innovaties toe, zoals BIM, robotics, virtual reality (VR) en augmented reality (AR), alsook modulair bouwen. Al deze ontwikkelingen stellen ons in staat om projecten eerst digitaal te realiseren, voordat wij ze in de praktijk uitvoeren. Daarmee voegen we waarde toe aan het bouwproces en reduceren faalkosten tijdens de uitvoering.

Op het project Berghaus in Amsterdam, in samenwerking gerealiseerd door BAM Wonen en BAM Bouw en Techniek, voeren we een pilot uit met de boorrobot van Hilti. De robot boort gaten van vijf disciplines die van tevoren gecoördineerd zijn in een digitaal boorplan. 

Door het inzetten van geautomatiseerde boorrobots denken we in voortraject na over standaardisatie, wat leidt tot efficiëntieverbeteringen, kostenbesparingen en een hogere mate van voorspelbaarheid van onze bouwprojecten. 

Je ziet direct twee strategische thema's van BAM samenkomen: Digitalisering en Industrialisatie. Daarnaast speelt duurzaamheid natuurlijk ook een rol. Denk hierbij aan minder reisbewegingen op en van en naar de bouwplaats, maar ook aan minder fysieke belasting van onze collega's. 

De komende periode worden de resultaten geëvalueerd en samengebracht in een businesscase die we vervolgens borgen in onze Digitale Bouwstenen catalogus.