Servicetechnicus Ton over zijn werk in rijksgebouw Rijnstraat 8 in Den Haag

Met veel enthousiasme worden we ontvangen door Ton in het rijksgebouw Rijnstraat 8 in Den Haag. In het kantoor met 4.400 werkplekken zijn onder andere het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ), ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en het Centraal orgaan Opvang en Asiel gevestigd (COA). Hij vertelt ons deze ochtend wat er allemaal komt kijken bij het werk als servicetechnicus op dit mooie contract. BAM Bouw en Techniek is namelijk in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf verantwoordelijk voor het gebouwbeheer en onderhoud van dit 80.000 m2 grote kantoor!

We lopen met Ton mee en hij vertelt én laat zien hoe mooi zijn werk is als servicetechnicus.

Ton Noordermeer

Ton Noordermeer in het rijksgebouw Rijnstraat 8  

Ton is een 'oude rot' in het vak, met maar liefst 42 jaar ervaring, waarvan 22 jaar als servicemonteur en 17 jaar als belangrijke kracht in de regeltechniek. Wat hij zo leuk vindt aan het werk als servicetechnicus, dat zijn de uitdagingen waar je mee te maken hebt. “Dag in dag uit weet je niet wat er op je pad komt”.

Altijd wat te doen

“Het gebouw is zo groot, dat er altijd van alles te doen is”, vertelt Ton. “In de dagstart nemen we door wat er vandaag op het programma staat. Dit kan gaan van het vervangen van verlichtingsarmaturen van het plafond tot een loshangende deurklink.” En een lampje vervangen, dat klinkt makkelijk, maar met de torenhoge plafonds en het feit dat het klimaatplafonds zijn waar leidingen voor warmte en koudeopslag doorheen lopen, is dit een grote klus. “Het vervangen van een lamp is dus niet 123 gepiept. Je moet er met een hoogwerker gaan staan, samen met een collega, want veiligheid gaat boven alles. Daarbij komt ook nog eens dat het pand natuurlijk gewoon in gebruik is. Je kunt er dan niet zomaar met een stellage gaan staan en het werk van de mensen om je heen verstoren. En ja dan kan het wel eens zijn dat je dit soort dingen liever in het weekend oppakt.”

Serre

De prachtige serre

Klimaatbeheersing

Een van de zaken waar Ton zich mee bezighoudt is de klimaatbeheersing. Op de bovenste verdieping van het gebouw zijn drie dakterrassen met aan de noord en zuidzijde serres, die er niet alleen heel mooi en rustgevend uitzien, maar ook onderdeel zijn van de klimaatregeling. “De behandelde lucht uit de luchtbehandelingskast wordt in de kantoorruimtes geblazen en de afgewerkte lucht komt via overdrukroosters in de serres uit. Hier wordt het verzameld en via de roosters in de gevel wordt het weer hergebruikt voor warmte- en koudeterugwinning. Met mijn collega’s zorg ik ervoor dat dit systeem zo optimaal mogelijk blijft draaien en in bedrijf wordt gehouden.”

Duurzame energie

Op het dak staan 996 zonnepanalen waarmee voor een belangrijk deel voorzien wordt in de elektriciteit behoefte. Maar Rijnstraat 8 heeft meer nodig om in zijn eigen energiebehoefte te voorzien! Het pand heeft geen (nuts)gasaansluiting. Daarom zijn er aanvullende installaties aanwezig. “In het pand zijn vacuüm toiletten geïnstalleerd (zoals wel bekend uit vliegtuigen) waardoor je met een minimum aan water de wc doortrekt. Via het gekoppelde leidingsysteem gaat het afvalwater samen met het organische afval uit het restaurant naar de biovergistingstank waar vervolgens biogas wordt opgewekt. Dit wordt weer gebruikt voor de opwarming van het gebouw. De urinoirs zijn waterloos. De urine wordt verzameld en met een speciale installatie word daar kunstmest van gemaakt wat weer gebruikt kan worden voor de groei van de planten in het gebouw. Een knap staaltje werk, waar naast de vacuümtoiletten en urinoirs ook organisch afval uit de keuken wordt verwerkt.”

Vergistingstank

Biovergisting

In de onderdoorgang van Rijnstraat 8 staat de stadsbatterij, die door Energierijk Den Haag in samenwerking met Ateps, BAM, Invesis, Rijksvastgoedbedrijf en TROEF is gerealiseerd. “De stadsbatterij is aangesloten op ons netwerk en slaat de overtollige energie van onze zonnepanelen op en als de stroomprijs interessant laag is. Op het moment dat er veel vraag is naar energie wordt deze vanuit de stadsbatterij weer vrijgegeven. Duurzaam en kostenbesparend.”

Testen zijn een belangrijke taak van Ton. “Om in geval van uitval de stroomvoorziening te garanderen hebben we onder andere noodstroomaggregaten en -generatoren. Iedere maand doe ik een duurtest met de noodstroomaggregaten om de onderdelen soepel te houden.” Dat doet Ton ook voor de UPS noodstroomvoorziening. “Mocht de netspanning wegvallen nemen ze dit direct over. De gebruiker merkt de spanningsonderbreking niet eens en het noodstroomaggregaat slaat aan en alle essentiële bedrijfsonderdelen worden van spanning en stroom voorzien. Iedere maand doen we een controleronde op de besturingseenheden en UPS-en. We controleren de logbestanden, de batterijstatus en bekijken de accu’s. De sprinklerinstallaties worden tweewekelijks getest en ook alle kleppen in het pand”. 

Testen

Ton test installaties

Techniek is mijn passie

Het leukst aan het werk vindt Ton de uitdagingen waar hij elke dag mee te maken krijgt. “Het is superleuk als je iets voor elkaar krijgt wat niet werkt en jij het toch werkend kan krijgen en dat mensen weer tevreden zijn. Dat raakt me aan techniek. Alles is nu computergestuurd, alles moet automatisch. Ik ben begonnen met een draadje naar een lichtschakelaar, dat is niet meer, het is een compleet computersysteem. Daar ligt juist de dynamiek! Dat maakt het aantrekkelijk. Er zit zo veel in techniek. Dat is gewoon een passie!”

Ton Noordermeer

Ton met plezier aan het werk