BAM realiseert Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) Heerlerbaan te Heerlen

BAM Bouw en Techniek realiseert momenteel in opdracht van de gemeente Heerlen een Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) in de Heerlense wijk Heerlerbaan.

De BMV heeft een totale omvang van ongeveer 5200 m2 bruto vloeroppervlak (BVO), verdeeld over 3 bovengrondse bouwlagen en een kelder. BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten Zuid realiseert de BMV in bouwteam samen met partner SPIE (E- en W-technisch). BAM verwacht de BMV medio mei 2024 op te leveren.

De BMV is een ontmoetingsplek, waarin een waaier aan maatschappelijke activiteiten zal plaatsvinden. In de BMV Heerlerbaan komen twee scholen onder één dak: de hoofdlocatie van openbare basisschool de Tovercirkel en Rooms-katholieke basisschool De Windwijzer. Daarnaast krijgen andere kindfuncties, zoals peuteropvang, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang, er een belangrijke plek. Naast deze specifieke functies zullen ook een bibliotheek, een huisartsenpraktijk en een sporthal onderdeel uitmaken van de BMV. Daarnaast legt BMV Heerlerbaan de relatie met sociaal maatschappelijke functies in de directe omgeving. Op deze wijze is de BMV een krachtige plek voor de wijk en haar inwoners.

Gebouwconcept

De BMV biedt volop flexibiliteit in gebruik en wordt in met prefab-elementen, houtskeletbouw en staalbouw, met hoogwaardige materialen en een dito afwerkingsniveau gerealiseerd. De gevels zijn uitgevoerd als houtskeletmodules, voorzien van een houten gevelbekleding en diverse glaspartijen. 

De houten gevels hebben een natuurlijk uitstraling en duurzaam karakter. Het materiaal dat we toepassen is Fraké Noir. Fraké Noir is een tropische hardhout soort uit West-Afrika die door middel van een thermisch proces de hoogste duurzaamheidsklasse krijgt. Uiteraard is al het hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en wordt het geleverd onder FSC® keurmerk. Naast dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen heeft het ook een negatieve CO2 emissie. De opname van CO2 tijdens het groeiproces van de bomen is namelijk aanzienlijk hoger dan de uitstoot van CO2 bij de productie, het transport en de verwerking tot eindproduct. 

De technische installaties worden op het dak van de kleedruimtes naast de sportzaal geplaatst, visueel en akoestisch afgeschermd van de omgeving.

Duurzaam

Tot slot zijn er doelstellingen op het gebied van circulair bouwen. Gemeente Heerlen heeft als ambitie om in 2050 een circulaire stad te zijn. BAM ondersteunt deze doelstelling vanuit haar strategie ‘building a sustainable tomorrow. De BMV is ontworpen als een nul-op-de-meter gebouw. Zo zal het gebouw via een bodemenergiesysteem (laag temperatuur) verwarmd en (hoog temperatuur) gekoeld worden en krijgt het een zonnepanelenveld op het dak. Doel is een toekomstbestendig, energiezuinig en gezond gebouw, volgens het “Frisse School”-principe. De BMV vormt een uitgelezen mogelijkheid om deze ambitie kracht bij te zetten.