Het nieuwe hoofdkantoor van dsm-firmenich in Maastricht is opgeleverd.

Maastricht, 15 maart 2024, BAM Bouw en Techniek en partner Equans realiseerden in opdracht van 3W real estate en EDGE het nieuwe thuis voor dsm-firmenich. Vrijdag werd het nieuwe hoofdkantoor opgeleverd aan dsm-firmenich,

Hybride werken in een clubhuisachtige omgeving 

Het nieuwe hoofdkantoor van dsm-firmenich in Maastricht is voor het bedrijf meer dan alleen een nieuw gebouw: het is een inspirerende, gezonde en open plek die op een stijlvolle manier onderdeel uitmaakt van de omgeving en de gemeenschap. Deze unieke locatie is gevestigd midden in een levendige, stedelijke omgeving in het centrum van Maastricht (Wyck), vlakbij het treinstation, hotels en andere voorzieningen. Het nieuwe, duale hoofdkantoor in Maastricht zal integraal deel uitmaken van dsm-firmenich’s wereldwijde netwerk van bedrijfs- en R&D hoofdkantoren, regionale hoofdkantoren, (thuis)kantoren en productielocaties.

Het kantoor is een plek waar medewerkers en bezoekers hybride kunnen werken, waar welzijn centraal staat en waar mensen in een gezonde en duurzame omgeving samenkomen en samenwerken.

De voormalige Euroscoop en rijksmonument De Ambachtsschool zijn herontwikkeld tot een duurzaam en innovatief kantoorgebouw van circa 6.700 vierkante meters. Het gebouw heeft drie bovengronds bouwlagen met daarin kantoor en een 4de dichte bouwlaag die dienst doet als technische ruimte. De locatie heeft 86 parkeerplaatsen in de parkeergarage, 150 plekken in een inpandige fietsenstalling en er is plek voor 10 scooters. Er zijn ook oplaadpalen voor elektrische auto’s en fietsen.

Hoogst haalbare duurzaamheidsnormen

EDGE/3W  past in het ontwerp en bij de bouw de hoogste duurzaamheidsnormen (BREEAM Outstanding) toe bij de nieuwbouw en renovatie. Het streven om het gehele gebouw ‘Paris proof’ te maken betekende dat het energieverbruik van de gebouwde omgeving met twee derde omlaag moest ten opzichte van het huidige gemiddelde. Daarnaast is het nieuwe kantoor gebouwd met het hoogste welzijn van de gebruikers voor ogen, een WELL Platinum certificering. Bij de realisatie is er veel aandacht voor de CO2 uitstoot. Deze is meer gereduceerd dan volgens wet- en regelgeving noodzakelijk is. Het gebouw is gasloos en heeft daarnaast energiezuinige installaties. Er zijn zonnepanelen om de energie die het gebouw verbruikt zelf op te wekken. Dat betekent dat het gebouw energieneutraal is. Naast bouwkundige aspecten is ook gekeken naar andere maatregelen om de CO2 uitstoot te verminderen. Denk hierbij aan stimulering van duurzame mobiliteit (fiets, OV, elektrische auto’s, etc.). In verband met de hoge energieambitie, zijn er ook in het monument duurzaamheidsmaatregelen getroffen zoals bijvoorbeeld aanvullende achterzet-ramen en het isoleren van vloeren, muren en dak aan de binnenzijde. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld middels een laag temperatuursysteem door een lucht – koude warmtepomp systeem. 

 

Nauwe samenwerking
Bij een kwalitatief hoogwaardig, duurzaam en innovatief kantoorgebouw van 6.700 vierkante meter is een integrale samenwerking van bouw en technische installatiedisciplines van groot belang. 

“Met de samenwerking in dit project tussen EDGE, 3W, dsm-firmenich, BAM Bouw en Techniek en EQUANS is een sterke combinatie gevormd die in staat is geweest om met innovatieve en duurzame oplossingen het verschil te maken. Een geweldige teamprestatie van al onze collega’s, partner en alle onderaannemers waarbij we duurzaam bouwen aan de toekomst met behoud van het verleden. Een samenwerking waar we trots op zijn!”, aldus Jos Jammers, directeur BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten Zuid.