Internationale Vrouwendag 2024

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een mooi moment om een aantal BAM Bouw en Techniekers voor het voetlicht te brengen. We laten zien wat hen drijft en waarom een carrière in de bouw zo ontzettend leuk is! Lees je mee?

Mayella voor website

Mayella van Vlietwerkvoorbereider bouwkundig bij BAM Bouw en Techniek 

Samen uit het niets iets creëren, dat is wat Mayella zo leuk vindt aan het werken in de bouwsector. “Het is tastbaar, zelfs jaren later als je langs een project rijdt denk ik: wauw daar heb ik aan meegewerkt. Als werkvoorbereider kom je van alles tegen, waardoor je over een hoop onderwerpen veel kennis opdoet. Wat ik ook leuk vind om te zien is hoe breed de rol is en hoe verschillende personen dezelfde functie compleet anders kunnen invullen, afhankelijk van interesses en karakter.” 

Een open en transparante sector 
“Eén van de vooroordelen van onze sector is dat bouwbedrijven ‘cowboys’ zijn en niet te vertrouwen.” Dat vertrouwen, dat dat moet van twee kanten komen in een project stelt Mayella. “Je moet daar in investeren, want als er geen vertrouwen is gaat er meer tijd en geld in contractmanagement zitten dan in het bouwen zelf.

Bouwteamconstructies zijn dan een goed startpunt: zij stimuleren openheid, eerlijkheid en innovatie. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je een goede relatie opbouwt, je altijd wel samen uit de inhoud komt. Of dit nu met een klant of een onderaannemer is. Als je dat aanvult met heldere afspraken over wie wat hoe doet, kan het bijna niet meer stuk!”

Over haar stip aan de horizon, daar is Mayella nog niet helemaal uit. “Mijn stip is nog wat beweeglijk: de engineering en het voortraject trekt me erg omdat daar nog een hoop oplossingen mogelijk zijn. Tegelijkertijd vind ik de sfeer tijdens de uitvoering uniek en zou ik het ook niet willen missen om af en toe even naar buiten te lopen en het resultaat te zien van alles wat we achter onze laptops uitwerken.” Maar het belangrijkste is toch wel het plezier in het werk. “Plezier kan voor iedereen iets anders betekenen. Ga hier naar op zoek en er zijn, in ieder geval bij BAM, best wat mensen die je hierbij kunnen helpen!”

Techniek en de bouw is een fantastische sector
“Een technisch beroep en de bouw in het bijzonder, is een fantastische sector voor meiden. Ik geloof dat een balans in wat voor factoren dan ook bijdraagt aan een goed team, dus in de huidige verdeling heb je al snel veel meerwaarde!” Een oproep aan jonge meiden: “Techniek is leuk en interessant en het helpt je de wereld wat beter te begrijpen. Dus schrijf het vooral niet af voordat je je erin verdiept hebt, wie weet zit jouw droombaan wel in deze hoek!” 

Internationale vrouwendag in Kameroen 
Internationale vrouwendag, daar heeft Mayella een bijzondere herinnering aan. “Tijdens mijn studie heb ik internationale vrouwendag in Kameroen mee mogen maken. We bouwden daar mee aan een school met een groep studenten. De uitbundigheid waarmee naar deze dag werd toegeleefd en werd gevierd door mannen én vrouwen samen, maakte indruk. Er was zelfs een speciale vrouwendag-stof waar iedereen een jurk voor die dag van liet maken. Ik moet daar elk jaar nog even aan denken: dit is een dag om te vieren dat mannen en vrouwen elkaar aanvullen.”

 

Linda van der Pluijm

Linda van der Pluijm, werkzaam als werkvoorbereider op de A-Pier op Schiphol 

Linda woont met haar partner en twee kinderen in het pittoreske Den Hoorn en is blij dat ze op steenworp van de stad Delft woont. “De rust is heerlijk, maar ik kan ook echt genieten van de stad.” En dat genieten, dat doet ze van de kleine dingen des levens: lekker koken én eten, met vrienden leuke dingen ondernemen en tot rust komen door heerlijk hard te lopen in de omgeving.

Begin 2022 maakte Linda de overstap naar BAM. Ze werkte als productengineer in de liftenbranche, maar wilde meer en toen kwam BAM om de hoek kijken. “Het werk als productengineer was leuk, maar je bent maar betrokken bij een klein onderdeel van het proces. Toen ik op LinkedIn een bericht zag van Rob Tollenaar, projectdirecteur bij BAM Bouw en Techniek, waar ze op zoek waren naar een werkvoorbereider, werd ik getriggerd en zag dit als een kans mijn horizon te verbreden. En dat is gelukt!”

Tastbaar en concreet beroep 
Als werkvoorbereider ben je een belangrijke spil in het project. Je bent de verbindende factor tussen de verschillende partijen, zoals engineering, uitvoering, onderaannemers, etc.. “Je moet wel een echte regelneef zijn voor dit werk”, vertelt Linda. “Geen dag is hetzelfde. Je komt zaken tegen die niet voorzien zijn en dat geeft me, hoe gek dat misschien ook klinkt, juist heel veel energie. Het vraagt om oplossingsgerichtheid en creativiteit, daar bijt ik me graag in vast. En dat ik daarnaast ook direct het resultaat kan zien van mijn werk, is de kers op de taart. Ik ben nog steeds elke dag blij dat ik de sprong in het diepe heb gemaakt en bij BAM ben gaan werken.”

Linda is dan ook trots op de stappen die ze de afgelopen twee jaar heeft gezet. “Ik had natuurlijk wel een bouwkundige achtergrond, maar was ruim tien jaar gefocust op 1 specifiek onderdeel in de bouwwereld. Ik kijk nog steeds met een lach terug op mijn eerste project bij BAM: de nieuwbouw van de Langeveld Building van de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar ik zo ontzettend veel heb geleerd en wat ik nu verder in de praktijk mag brengen bij de A-Pier op Schiphol.”

Samen werken aan een prachtig resultaat
Het buddysysteem hielp Linda bij haar ontwikkeling bij BAM. Samenwerkend, een van de BAM-waarden, sluit hier dan ook heel erg bij aan. “Je hebt elkaar nodig om iets tot een succes te maken. Of het nu gaat om een project of contract, je werkt samen met je collega’s, onderaannemers, adviseurs, klant en dan moet je je oogkleppen af doen en open staan voor inzichten van anderen.” Ook de andere BAM-waarden vindt Linda enorm belangrijk. “Noem maar eens duurzaamheid. We moeten nu iets doen om voor de volgende generaties de aarde leefbaar te houden. Dat we daar als BAM een significante bijdrage aan leveren, maakt me trots.”

Linda heeft op dit moment maar 1 doel, nog meer mooie projecten maken! En ook zelf de rol van buddy innemen voor nieuwe collega’s. En wat ze jongeren van nu wil meegeven: “Bij twijfel altijd doen! De keuze is enorm als je op de middelbare school zit. Maar ga meelopen, ga naar open dagen, ga het proeven. De techniek is zo mooi en zo veelzijdig!”

 

Marlies van Oosterom, contractmanager PoortCentraal en Poort van Den Haag

Marlies werkt als contracmanager binnen de business unit bijzondere contracten op de (DB(F)MO). projecten PoortCentraal en Poort van Den Haag. Een uitdagende opdracht waar Marlies de verbindende factor is tussen het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), FMHaaglanden en BAM/ISS. 

“Bij de Poorten geef ik leiding aan de afdeling contractmanagement (contractbeheer en ServiceDesk) zodat het contractteam optimaal ingezet wordt ter ondersteuning van de dienstverlening (HFM/Projecten/SFM). Het is onze ambitie om integrale uitvoering te geven aan contractmanagement binnen de Poorten. Afstemming vanuit ons contractteam met het contractteam OG, FMHaaglanden en RVB is nodig om elkaar te vinden in de uitvoering van de dienstverlening. Ik span mij dan ook in om de teams met elkaar te verbinden en de kwaliteit van de output te verbeteren.

In haar vrije tijd sport ze graag en is haar Indische Rijsttafel onder familie en vrienden een begrip. “Net zoals er in mijn werk ontzettend veel gebeurt, is dat thuis ook het geval; we zijn met een man en 3 bijna volwassen kinderen een dynamische eenheid. Ik hou van verandering, dus ook mijn inrichting verandert regelmatig met mij mee. Ik voel me thuis in de Den Haag. De stad waar ik begin jaren negentig door mijn studie ben beland. Dat ik nu op de fiets naar mijn werk kan, is een enorme luxe!”

Marlies van Oostrom

Champions League beheerprojecten, dat is wat we doen
Marlies werkt sinds 2020 voor het contract PoortCentraal en hier is in 2022 Poort van Den Haag aan toegevoegd. “Ik moet zeggen, BAM is de eerste werkgever die mij blijft boeien. Waar ik normaal na een aantal jaar toch nog wel wat kriebels kreeg, is dat bij BAM niet het geval. Ik ben van huis uit geschoold als Facility Manager die kennis komt mij goed van pas! Wat ik leuk vind aan mijn rol is dat er zoveel disciplines samenkomen: van facilitair tot installatietechniek, data en natuurlijk bakstenen – de bouw. De sector staat niet stil en er worden diverse innovatieve concepten ontwikkeld om nog duurzamer en optimaler een pand te gebruiken. Wat we hier doen is echt op Champions League niveau en dat maakt me ontzettend trots. Elke dag zetten ik en mijn collega’s ons in om voor de gebruiker een zo optimaal mogelijke werkplek te bieden.”

“Wat mijn werk nog leuker maakt is dat we werken in mooie teams met een mix aan culturen en type opleidingen. Ik liep tijdens een van de werkplekinspecties mee met een NSA-test (noodstroomaggregaat). Ik heb echt met verbazing en verwondering gekeken wat er allemaal bij komt kijken. Je moet bijna een IT-er zijn wil je dit werk kunnen doen. En je hebt een berg aan verantwoordelijkheid op je schouders liggen. Zo’n test moet goed gaan, want het hele kantoor is ervan afhankelijk. Dat beseffen mensen niet altijd.”

Bouwsector is meer dan alleen sec de bouw
En dat is volgens Marlies ook vaak een vooroordeel van werken in de bouwsector. “Mensen denken toch vaak snel aan de bouwkeet en het bouwen zelf, terwijl we in het beheer en onderhoud ook heel veel bezig zijn met data en het optimaliseren van systemen. We werken met hoog sensitieve apparatuur. De monteurs vandaag de dag lopen echt niet alleen met een schroevendraaier rond. Het gaat veel verder. Ik vind het jammer dat onze sector dat imago heeft.”

Dat er meer mannelijke monteurs zijn dan vrouwen dat is een feit, maar of Internationale Vrouwendag daarvoor bedoeld is? “Leef gewoon je droom, dat heeft niets te maken met je geslacht. Het thema ‘één wereld, duizend vrouwen’ gaat over de verschillen én overeenkomsten tussen vrouwen. Want we moeten ook uitkijken dat we alle vrouwen maar in 1 hokje stoppen. Maar in Nederland hebben we het goed. Dat gelijke rechten niet vanzelfsprekend is, dat vind ik kwalijk. Je sluit gewoon een deel van de bevolking uit. Dat daar op Internationale vrouwendag bij wordt stilgestaan daar moet het om draaien. 

 

Dunja Ivens

Dunja Ivens, Modelleur Werktuigbouwkunde bij BAM Advies & Engineering

Naast haar passie voor sport - ze neemt jaarlijks deel aan verschillende uitdagende evenementen, zoals triatlons, marathons en trials en mooie zeilreizen - koestert zij ook een liefde voor koken. Hierbij is ze altijd op zoek naar culinaire inspiratie en experimenteert ze graag met nieuwe smaken en gerechten. Ze geeft daarbij de voorkeur aan lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Daarnaast haalt ze plezier uit het opknappen van haar huis en van gebruikte producten die zij betrekt van kringloopwinkels of elders. De circulaire gedachte zit er dus al goed in bij Dunja! 

En dat is ook een belangrijke drijfveer voor Dunja. “Een duurzame wereld, ik geloof oprecht dat BAM een significante impact kan maken op dit gebied. Voor haar is dit de belangrijkste van de drie waarden in de BAM strategie.”

Dunja heeft één duidelijk levensdoel: een wereldwijde impact maken op een groenere en ecologischere planeet. “Toen ik mijn carrière begon, had ik niet verwacht dat ik zo snel betrokken zou raken bij projecten van dergelijke omvang en impact. Echter, ik merk dat de omvang van een project en de potentiële impact mij vooral drijven en mijn interesse aanwakkeren. Ik realiseer me dat mijn volgende doel groter en wereldwijd gericht is, al is het maar om van anderen te leren en bij te dragen aan verandering op mondiaal niveau. Daarnaast ligt mijn ambitie in het bedenken en ontwikkelen van innovatieve oplossingen.”

Ze wil dan ook niet alleen betrokken zijn bij projecten, maar ook een pionier zijn, de grondlegger van nieuwe ontwikkelingen die een blijvende impact hebben op onze wereld.

Het is een goed gevoel om te zien hoe ontwerpen, projecten en ontwikkelingen waar ik aan mee heb mogen helpen, na oplevering als vanzelfsprekend worden beschouwd”, vertelt Dunja. “Of het nu gaat om het integreren van groene technologieën, het maximaliseren van energie-efficiëntie of het bevorderen van duurzame praktijken, mijn werk draagt ​​bij aan de voortdurende strijd voor een schonere en duurzamere wereld. Op dit moment ben ik bijzonder trots op de realisatie van de energiemodule in nieuwbouwwoningen. Het is fantastisch om te zien hoe dit initiatief, nu werkelijkheid wordt. Steeds meer nieuwbouwwoningen worden uitgerust met deze energiemodule, waardoor montage van installaties steeds gemakkelijker wordt en het op de bouw steeds soepeler kan verlopen.

Wat niet kan is nog nooit gebeurd!
Als onderdeel van het ontwikkelingsteam draagt Dunja bij aan het bedenken van oplossingen voor de industrialisatie en standaardisering van modulaire werktuigbouwkundige installatiedelen. “Een van mijn verantwoordelijkheden is het leveren van gedetailleerde tekeningen voor gebruik in de werkplaats. Doordat de fabriek zich naast het kantoor bevindt, kunnen we snel communiceren en eventuele problemen direct aanpakken, wat leidt tot een efficiënter productieproces en hoogwaardige eindproducten.”

De vrouw in de bouw
Er wordt vaak gedacht dat positieve discriminatie in ons voordeel werkt. Echter, in werkelijkheid ervaar ik vaak het tegenovergestelde. Mijn bijdragen worden soms genegeerd of ik moet mezelf extra onderbouwen om serieus te worden genomen. Het lijkt eerder alsof er een stigma heerst dat vrouwen minder weten of minder capabel zijn dan mannen in dit vakgebied. Ondanks deze uitdagingen blijf ik me inzetten om te bewijzen dat mijn vaardigheden en expertise even waardevol zijn als die van mijn mannelijke collega's. Dus laat je niet afschrikken door vooroordelen of stereotypes. Je bent net zo capabel als ieder ander en jouw bijdrage kan een verschil maken in de wereld van techniek. Wees trots op je vaardigheden en ambities, en laat niets je tegenhouden om je dromen na te jagen. Eén ding is zeker vrouwen in de bouw is nog niet gewoon maar binnen BAM zie je een wending!