BAM slaat handen ineen met partners voor hergebruik van staal

"Direct hergebruik staal: het kan én is nodig voor een duurzame toekomst."

De staalindustrie is verantwoordelijk voor bijna 10 procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot1 en de bouw- en infrasector is een groot afnemer van staal. Daarom kijken de sectoren niet alleen naar alternatieven voor staal, maar ook naar het hergebruik. Echter gaat het recyclen en versmelten van staal gepaard met een hoge consumptie van energie en primaire materialen2, wat weer gewicht aan CO2-uitstoot met zich meebrengt3

Kan dat niet anders? Ja! Door direct hergebruik van staal. Daarom heeft BAM samen met partners Nebest, Vic Obdam en Meijs Ingenieurs & Uitvoering de handen ineengeslagen en hebben we als consortium Hergebruik van staal een unieke dienst ontwikkeld die alle benodigde stappen voor het hergebruik van staal omvat. Van inventarisatie tot aan realisatie. We kijken naar de hele keten. Waar andere initiatieven zich vaak richten op slechts één schakel in het proces, bieden wij onze opdrachtgevers het volledige spectrum van diensten rondom het hergebruik van staal.

Samenwerking Hergebruikt staal

Van links naar rechts: Maarten de Moel - BAM Infraconsult, Dick van Veelen - Meijs Ingenieurs, Jeroen Davelaar - Nebest, Jeroen Zandboer - BAM Bouw en Techniek, Werner Wijne - BAM Groep, Jan Smit - Vic Obdam, Tom Pellicaan - BAM Bouw en Techniek en Gino Obdam - Vic Obdam. 

Met deze en andere ketenpartners heeft BAM Bouw en Techniek al diverse projecten gerealiseerd waarin staal direct werd hergebruikt. Zoals bij de bouw van de circulaire milieustraat ‘De HER’ in Rotterdam en bij de circulaire doorlaatpost 90 op Schiphol. In lijn met de duurzaamheidsambities van BAM, stelt het hergebruik van staal ons en onze opdrachtgevers in staat om onze upstream scope 3 emissies met tot wel 70 procent4 te verminderen en tot 75 procent minder primair staal te gebruiken. Hierdoor kunnen opdrachtgevers bij BAM terecht voor zowel het demonteren als hermonteren van hergebruikt staal. 

Duurzaam en betaalbaar

Ook is staal een essentieel materiaal voor economische groei en betaalbare huisvesting5. De prijs- en leveringszekerheid van staal is door inflatiedruk en geopolitieke spanningen aanzienlijk verslechterd. Het creëren van een nieuwe, op hergebruik gebaseerde toeleverketen voor staal, die minder gevoelig is voor inflatie en geopolitieke spanningen, zorgt voor meer zekerheid in de levering van staal. Hierdoor kunnen we bijdragen aan een veerkrachtige economie waarin projecten op een betrouwbare en betaalbare manier gebouwd kunnen worden. 

Wij zijn vastbesloten om een positieve impact te maken en nodigen alle belanghebbenden uit om deel te nemen aan deze cruciale inspanning. Na deze initiële projecten zijn we er klaar voor om het hergebruik van staal op te schalen en te standaardiseren. Samen kunnen we hergebruik van staal tot het nieuwe normaal maken en bouwen we aan een wereld waarin duurzaamheid en circulariteit de norm zijn.

Meebouwen aan deze circulaire inspanning? Neem contact op met jeroen.zandboer@bam.com of tom.pellicaan@bam.com.

Hergebruikt staal Doorlaatpost 90 BAM

Hergebruikt staal voor bouw circulaire doorlaatpost op Schiphol