Feestelijke oplevering nieuw Universitair Centrum Psychiatrie

Groningen, 4 april 2024 –  Bouwcombinatie BAM Trebbe Equans (BTE) heeft de nieuwbouw van het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) in Groningen opgeleverd aan het UMCG. Na een bouwperiode van bijna twee jaar is de laatste mijlpaal bereikt en is de oplevering gevierd met alle betrokken partijen. Het nieuwe UCP-gebouw maakt onderdeel uit van UMCG Bouwt, de grote uitbreidings- en vernieuwingsopgave waarmee wordt gewerkt aan de toekomst van de gezondheid in Noord-Nederland.

Kwalitatief goede zorg

De voormalige huisvesting van het UCP stamde uit de jaren zestig en was toe aan vernieuwing. Met het nieuwe UCP-gebouw kan het UMCG nu en in de toekomst kwalitatieve psychiatrische zorg blijven bieden in een huiselijke, groene en rustgevende omgeving die bijdraagt aan het herstel van de patiënten.

“Voor ons is dit een ongelofelijk belangrijk moment,” zegt Robert Schroevers, Afdelingshoofd UCP. “Het gebouw is het resultaat van de inspanningen van zoveel mensen met als uiteindelijk doel om hier top psychiatrische zorg te geven. Bij het ontwerp is rekening gehouden met wat onze patiënten aan kunnen en wat comfortabel voelt. We zijn dankbaar dat alle betrokkenen hun ziel en zaligheid hebben gegeven om deze nieuwbouw te kunnen realiseren. Wij verheugen ons zeer om van dit nieuwe gebouw gebruik te kunnen maken.” 

Prachtig resultaat

Bouwcombinatie BTE kijkt met trots terug op de voorspoedige bouw en constructieve samenwerking met alle betrokken partijen. 

John Ottens, Directeur BAM Bouw en Techniek, Integrale Projecten Noord: “Ik ben onder de indruk van hoe het ontwerpteam en wij als bouwers en installateurs met elkaar alle technische hoogstandjes in dit gebouw, waarvan de installatietechniek vaak niet eens zichtbaar is maar wel heel bijzonder, gerealiseerd hebben. Er komt zoveel kijken bij een dergelijk gebouw. We zijn verheugd dat we met de realisatie van het nieuwe UCP-gebouw een bijdrage hebben geleverd aan de verbetering van de zorg voor patiënten, en een prettige werkomgeving voor de medewerkers.”

Tijdens de oplevering is de sleutel van het nieuwe UCP-gebouw overhandigd aan Paulina Snijders, Raad van Bestuur UCP en Robert Schoevers en daarmee is het pand nu officieel van het UMCG. 

Sleuteloverdracht

Sleuteloverdracht door Hein Trebbe sr, directeur van Trebbe aan Paulina Snijders, Raad van Bestuur UCP en Robert Schroevers Afdelingshoofd UCP 

“De eerste paal van het project werd geslagen op 26 april 2022 en daarna ging het allemaal best snel. Het mooie aan dit gebouw is dat hier de healing environment centraal staat, het gebouw is echt onderdeel van de behandeling. We hopen ook dat het een fijne omgeving wordt voor de medewerkers van UCP. De hal van het gebouw stimuleert bijvoorbeeld het samenwerken omdat het belangrijk is voor onze medewerkers om elkaar en ook de patiënten te ontmoeten. Ons speerpunt is kwaliteit van zorg bieden maar ook in onze omgeving de gezondheid stimuleren en het UCP is daar een prachtig voorbeeld van,” aldus Paulina Snijders.

Duurzame en toekomstbestendige zorg 

Het circa 15.500 m2 grote complex is ontworpen door de architectenbureaus Atelier PRO en Vakwerk Architecten en bestaat uit drie gebouwdelen. Het poligebouw telt vijf bouwlagen en biedt plaats aan de poliklinieken, staf en onderzoek. Het middendeel omvat één bouwlaag en huisvest de centrale hal, therapieën en daktuinen. Het kliniekgebouw bestaat uit drie bouwlagen met verschillende klinieken en deeltijdbehandeling. Het nieuwe UCP-gebouw, met energielabel BENG, is flexibel waardoor functieveranderingen in de toekomst gemakkelijk inpasbaar zijn. Op deze manier is er samen gebouwd aan duurzame en toekomstbestendige zorg op de Healthy Ageing Campus.

Met de overhandiging van de sleutel kan het UCP starten met de inrichting. Volgens planning wordt het pand begin juni in gebruik genomen.