Vernieuwde Groninger Archieven: een open en lichte plek voor bezoekers

Groningen, woensdag 22 mei 2024 – BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten Noord heeft het project Groninger Archieven aan het Cascadeplein in Groningen, samen met aannemer Geveke, opgeleverd. ‘Met deze verbouwing is er een open en lichte plek gecreëerd voor bezoekers en medewerkers, één van onze belangrijkste wensen, aldus Harry Romijn, adjunct-directeur Groninger Archieven. 

Het pand van de Groninger Archieven heeft in het afgelopen jaar een interne verbouwing ondergaan. In de 25 jaar dat de Groninger Archieven op de locatie aan het Cascadeplein zitten, is er veel veranderd in de manier van werken voor zowel de medewerkers als de bezoekers, en dat was de aanleiding voor deze verbouwing. Vorig jaar mei zijn de werkzaamheden gestart, in januari van dit jaar vond de eerste deeloplevering plaats en woensdag 22 mei vond met de betrokkenen en de medewerkers de oplevering plaats.  
 
Gericht op ontmoeting en onderzoek
Binnen het bouwteam was BAM verantwoordelijk voor zowel de werktuigbouwkundige als elektrotechnische werkzaamheden. Bouwpartners waren Geveke Bouw,  architectenbureau INBO, installatieadviseur Winkelman, huisvestingsadviseur FMXXL en directievoerder Lindhorst. Door een gefaseerde aanpak konden de Groninger Archieven tijdens de verbouwing open blijven voor bezoekers en medewerkers. De vernieuwde Groninger Archieven worden open, uitnodigend en gericht op ontmoeting en onderzoek.

Duurzaam en flexibel
Het verbouwde kantoor is flexibel ingericht en heeft daardoor een lange levensduur. Zo kunnen bijvoorbeeld nieuwe ontwikkelingen op technologisch en ICT vlak eenvoudig plaatsvinden zonder dat er veel wijzigingen in de bestaande inrichting hoeven worden aangebracht.  

BAM heeft een intelligente lichtregeling aangelegd op het educatieplein, evenals bij een aantal omliggende ruimtes. Op de begane grond is nieuwe LED-verlichting aangebracht en daarnaast is in het kader van circulariteit veel bestaande verlichting hergebruikt. De omroepinstallatie is vernieuwd waardoor het nu mogelijk is om in verschillende zones mensen te bereiken. 

Digitalisering
Om inzicht te krijgen in hoe en waar de bestaande bekabeling en leidingen lagen, heeft BAM gebruikt gemaakt van 360 graden opnames. Deze methode is ook tijdens de installatiewerkzaamheden toegepast, onder meer voor kwaliteitscontroles. 

Een officiële en feestelijke opening van de Groninger Archieven vindt op een later moment plaats.

Groninger Archieven