Opening nieuwbouw Radiotherapie Isala ziekenhuis in Zwolle

De nieuwe bestralingsbunkers van de afdeling Radiotherapie van Isala zijn afgelopen donderdag geopend. De openingshandeling werd uitgevoerd door Eric Bruggeman, voormalig operationeel leidinggevende bij Isala Radiotherapie en betrokken bij de start van het project en José Venema, operationeel leidinggevende Radiotherapie. BAM was verantwoordelijk voor de uitbreiding en verduurzaming van de afdeling Radiotherapie, inclusief de bouw van de twee nieuwe bestralingsbunkers. 

De afdeling Radiotherapie van het Isala ziekenhuis in Zwolle is uitgebreid met twee nieuwe bestralingsbunkers voor de behandeling van patiënten met tumoren. Deze nieuwe bestralingsruimtes zijn geschikt voor de nieuwste geavanceerde medische technologieën. Naast de twee bestralingsruimtes zijn er ook nieuwe spreekkamers, extra werkplekken en een groter secretariaat gebouwd. Duurzaamheid is een belangrijk thema in de nieuwbouw. Ook het huidige gebouw heeft daarom een nieuwe, geïsoleerde gevel en nieuwe ramen gekregen.

Michèle Blom, voorzitter Raad van Bestuur Isala: “De afdeling Radiotherapie is een plek waar mensen nare diagnoses te horen krijgen en een ingewikkeld behandeltraject ingaan. Je wil een plek creëren waar de beste behandeling mogelijk is. Daarom investeren wij als topklinisch ziekenhuis in de nieuwste ontwikkelingen om toekomstbestendig en toegankelijk te blijven. Met de groei in het aantal patiënten en medewerkers was de afdeling Radiotherapie eigenlijk uit haar jasje gegroeid. Met de nieuwbouw kunnen we dus niet alleen de nieuwste technieken toepassen maar kunnen we ook de stroom aan patiënten aan. Het is een uniek project wat veel technische kennis vereist. Wij zijn dan ook ontzettend blij met de expertise van het team dat hard aan deze realisatie heeft gewerkt.”

De bestralingsapparatuur genereert bij behandeling hoogenergetische straling. Om de omgeving tegen deze straling te beschermen, worden de apparaten in bunkers met dikke betonwanden geplaatst. Grotendeels zijn deze wanden toegepast in een standaard constructiebeton. Op enkele plekken zijn modulaire elementen in zwaarbeton, met een massa van 3900 kg/m3 of meer, geplaatst. Deze kunnen ook weer worden verwijderd, zodat de bunker kan worden aangepast op de specifieke (toekomstige) bestralingsapparatuur. Unica Building Projects breidde de bestaande installaties uit en bracht voor de toekomstige apparatuur de benodigde installaties aan. Van koeling tot audioinstallaties, alles staat gereed voor het bestralingsapparaat.

Hugo Bos, directeur operations bij BAM Bouw en Techniek: “Wij feliciteren Isala met de opening. Wij zijn ontzettend trots dat we de nieuwe bunkers hebben kunnen realiseren waardoor Isala vooruitstrevend kan blijven als het gaat om radiotherapie. We werkten in een omgeving die in gebruik was waarvoor oog voor de patiënt en afstemming met de gebruikers essentieel was voor een succesvolle samenwerking.

Het projectteam
In nauwe samenwerking met de gebruikers, de afdeling Radiotherapie en gebouwbeheer werkte BAM Bouw en Techniek, met ondersteuning van BAM Advies & Engineering voor de constructie, aan dit bijzondere project. Het ontwerp was van de hand van Wiegerinck Architecten. Royal HaskoningDHV was verantwoordelijk voor het constructief en het installatie ontwerp. Unica Building Projects installeerde de complete installaties. BBC Bouwmanagement nam de directievoering voor hun rekening. Elekta wordt de leverancier van de bestralingsapparatuur.