Eerste RUG-gebouwen over op LED-verlichting in grootschalige vervangingsoperatie

Afgelopen jaar heeft de Rijksuniversiteit Groningen aangekondigd om onder de noemer LED IT GLOW alle verouderde verlichting te vervangen door slimme duurzame LED-verlichting. Inmiddels heeft uitvoerder BAM Bouw en Techniek - Integrale Projecten Noord bij het gebouw Zernikelaan 25 (voorheen KVI-CART) en bij enkele bouwdelen bij Medische Wetenschappen de laatste oude armaturen vervangen door het nieuwe verlichtingsconcept. Ondertussen wordt hard doorgewerkt aan de vervanging van andere bouwdelen op de Healthy Ageing Campus, en worden vervolgprojecten in de binnenstad voorbereid.

RUG-gebouwen over op ledverlichting

Zernikelaan 25, het eerste gebouw waar de LED-verlichting integraal is vervangen

Wat is LED IT GLOW?
Binnen het LED-project vervangt de RUG in totaal ongeveer 40.000 traditionele lampen door slimme LED-verlichting. Hierdoor stoot de universiteit minder CO2 uit en wordt structureel bespaard op energiekosten. Nadat alle armaturen over enkele jaren zijn vervangen, verwacht de RUG dat het energieverbruik op verlichting met 50-80% vermindert.

Soepele transformatie
“De nieuwe verlichting wordt als prettiger ervaren,” vertelt JP uit Oude Groeneveld, beheerder van het gebouw Zernikelaan 25. “Dankzij de LED-verlichting met sensoren schakelt het licht automatisch in en uit en past het zich aan het omgevingslicht aan: feller bij schemering of donker, en zachter bij veel daglicht.”

Ook de transformatie verliep soepel met minimale overlast. “We hadden dagelijks goed overleg met de uitvoerders van BAM, wat hielp om de werkzaamheden vlot te laten verlopen. In een oud gebouw zoals dit kom je soms verrassingen tegen, wat enkele uitdagingen met zich meebracht. "We zijn zeer tevreden met het resultaat.” Ook Richard Smit, uitvoerder BAM, is positief over de samenwerking: “De medewerkers van de RUG denken mee en waarderen ons werk. Dat motiveert ons team enorm. Mede dankzij slim plannen, flexibiliteit en wederzijds vertrouwen, maken wij mooie stappen in de verduurzaming van de RUG.”

RUG-gebouwen over op ledverlichting

Bescherm het milieu én hergebruik grondstoffen

Recycle oude lampen: bescherm het milieu én hergebruik grondstoffen

Alle oude verlichting uit de RUG-gebouwen wordt ingezameld en verwerkt tot grondstoffen. Het recyclen van oude verlichting voorkomt milieuschade en bevordert hergebruik van waardevolle materialen zoals glas, aluminium en fosfor. Circa 92% van de grondstoffen wordt teruggewonnen, terwijl correct afvoeren voorkomt dat giftige stoffen als kwik in het milieu terechtkomen.

LED-verlichting bevat geen schadelijke stoffen (zoals kwik) en is energiezuiniger dan traditionele verlichting. Dankzij een langere levensduur en lager stroomverbruik vermindert LED-verlichting de CO₂-uitstoot en bespaart het kosten. Kiezen voor LED draagt bij aan een duurzamer milieu en een circulaire economie.

Gooi dus nooit een oude lamp weg bij het grofvuil, maar lever het in bij een van de vele inleverpunten.

Planning
Binnen een periode van vijf jaar wordt de binnenverlichting universiteitsbreed vervangen. Dit wordt uitgevoerd door BAM. De eerste gebouwen, Zernikelaan 25 (voorheen KVI-CART) en enkele gebouwen bij Medische Wetenschappen, zijn nu succesvol afgerond. Aan het einde van 2025 gaat de BAM verlichting aanpassen bij enkele RUG-gebouwen in de binnenstad. Gebouwen met recent geplaatste LED-verlichting, geplande renovaties of die verkocht worden, worden niet meegenomen in deze grootschalige vervangingsoperatie.

RUG-gebouwen over op ledverlichting

Op de foto van links naar rechts: Johannes Schaafsma (BAM), Simon Wijbenga (BAM), Richard Germeraad (RUG), Marten Vellema (RUG), Stefan Dodmond (Maas & Hagoort), Ben Dorst (Maas & Hagoort) en Melwin Hiemstra (TCH-Projectsupport), Richard Smit (BAM) en Marco Kolle (BAM).